I Proposisjon 151 S (2015–2016) «Kampkraft og bærekraft. Langtidsplan for forsvarssektoren» skriver regjeringen følgende:

– Det er over 2.500 sysselsatte i Andøy kommune, og inkludert ringvirkningene av en nedleggelse av flystasjonene, er det i henhold til DKU (distriktspolitisk konsekvensutredning) forventet fra 6 til 9 prosent nedgang i sysselsetting og en forventet nedgang i folketallet på mellom 6 og 10 prosent.

Det aller meste som står i dette avsnittet er direkte feil.

Færre sysselsatte

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det ved utgangen av 2015 var 2.058 sysselsatte i Andøy. Det er langt lavere enn de «over 2.500» som regjeringen opererer med.

Det gjør også setningen om en forventet nedgang i sysselsettingen fra 6 til 9 prosent blir feil. Det riktige er en nedgang fra 8 til 12 prosent.

Regjeringen har med andre ord underrapportert konsekvensene en nedleggelse av Andøya flystasjon vil få.

LNS

Til regjeringens forsvar, så stemte tallene dersom man går tilbake til 2014. Da viser tallene til SSB at det var 2.600 sysselsatte i Andøy. Men dette tallet var altfor høyt. Og det er innen anleggsbransjen den store endringen har skjedd.

I Andøy har vi en bedrift som LNS på Strandland. Konsernet har over 1.000 ansatte i inn- og utland. De aller fleste av disse har aldri bodd eller jobbet i Andøy, men mange av dem har likevel stått under Andøy i sysselsettingsstatistikken til SSB.

Dette endret seg i fjor. Da måtte bedriftene rapportere på en annen måte. I tillegg endret SSB måten de innhentet data på. Det gjorde at det plutselig forsvant 542 sysselsatte i Andøy. Arbeidsplassene ble ikke borte. De har nemlig aldri vært her.

Regjeringens stortingsproposisjon ble offentliggjort i juni, men utredningene har ikke klart å fange opp denne dramatiske endringen i sysselsettingstallene.

Går under 2.000

Mens regjeringen skaper inntrykk av at det fortsatt vil være godt over 2.000 arbeidsplasser i Andøy etter en nedlegging av Andøya flystasjon, ser bildet nå helt annerledes ut.

Regjeringens tall viser at sysselsettingen vil gå ned med 177 til 251 personer dersom Andøya flystasjon legges ned. Dette er de nye tallene som er beregnet etter Andøypostens første tallavsløring om Forsvarets handel i Andøy.

Det gjør at det nå vil være igjen helt ned mot 1.800 arbeidsplasser i Andøy etter nedleggelse.

Bekrefter

Forsvarsdepartementet bekrefter at Andøypostens funn stemmer.

– PricewaterhouseCoopers opplyser at de har anvendt de beste tilgjengelig tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Distriktsmessig konsekvensutredning (DKU) ble gjennomført i høsten 2015. På daværende tidspunkt var det kun SSB tall fra 2014 tilgjengelig, skriver seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i en epost til Andøyposten.

– Et metodeskifte i SSB for statistikken for sysselsetting fra og med 2015 førte til et brudd i statistikken slik Andøyposten har presentert. Dette endrer imidlertid ikke de faktiske forhold i kommunen, kun om antall sysselsatte i byggebransjen i området skal telles med eller ikke, skriver Spange Brekke.

– Det er for øvrig riktig at prosentsatsene for sysselsetting blir lavere etter SSB sitt metodeskifte, legger han til.