Solsvik har denne uka deltatt på Arendalskonferansen, og på telefon fra sørlandet slår ordføreren fast at ting er i ferd med å tilspisse seg.

– Det er enkelte som tillater seg å så tvil om de innlegg i debatten som er kommet fra forsvarskommunen Andøy.

Dette vil Andøy ha fokus på

Solsvik vil derfor redegjøre hva han og Andøy-delegasjonen vil ha fokus på når de møter i høringa på Stortinget i neste uke.

– Vi vil også her sette fokus på Forsvarets behov, forsvarsevnen, strategiske behov og forsvarets økonomi. Vi vil også snakke om de åpenbare negative konsekvensene for lokalsamfunnet i Andøy som i over 50 år har vært vertskap for Forsvaret, dramatiske konsekvenser som regjeringa innrømmer - men som fremkommer i sin helhet i LTP-en og PwC-rapporten.

Som VOL tidligere har skrevet vil Andøy gå inn for en delt løsning.

– Vi vil komme inn på hvorfor både forsvarsfaglig, strategisk og samfunnsøkonomisk er den beste veien å gå. Selv om det er en ny normalsituasjon forsvarspolitisk i nordområdene, så er ikke det et argument som taler i disfavør av en delt løsning.  En delt løsning er med på å øke forsvarsevnen og operativiteten. Delt løsning vil medføre at NATO har en bedre og tilstrekkelig basestruktur for mottak av allierte styrker i en krisesituasjon.

– Uten en delt løsning vil det å ivareta kapasitet for mottak av allierte styrker i nord være en vanskelig utfordring. Går man for en delt løsning, unngår man usikkerhet knyttet til store investeringer på Evenes - og man ivaretar behovet for fasiliteter til øvelser og kriser. I tillegg unngår man å rasere et lokalsamfunn, sier Solsvik.

ATC-konsekvensene må frem

Gjennom LTP-en erkjenner regjeringa at Andøya Test Center (ATC) er viktig for NATO og alliert tilstedeværelse i nord.

– At man likevel i LTP-en utelater å ta med ringvirkningene og omfanget av den allierte bruken av skytefeltet hos ATC på Andøya er da ganske spesielt. Det er viktig at Stortinget merker seg dette, og at Stortinget er klar over disse konsekvensene for Norge som NATO-medlem - da dette er et forsvarspolitisk spørsmål. En slik utvikling vil være i strid med uttalte ønsker om økt alliert tilstedeværelse i nord, påpeker Solsvik.

Solsvik mener konsekvensene for ATC må synliggjøres ytterligere.

- Samarbeidet mellom ATC og flystasjonen dreier seg om mye mer enn tilgang til en rullebane på 2,5 kilometer. Det dreier seg om et tett samarbeid med en operativ flystasjon med alle de fasiliteter og den kompetanse samt beredskap man finner der, sier Solsvik.

– Videre vil vi ha fokus på usikkerheten og manglene ved tallene som er lagt frem for investeringer og drift på Andøya såvel som Evenes. Andøyposten og andre har dokumentert at det er åpenbare feil i materialet som er lagt frem, og dette er klart urovekkende. Regjeringa har erkjent at de i stor grad har brukt plantall og skjønnsmessige vurderinger. Ørlandet-etableringa viser hvor galt det kan gå når man opererer med usikre regnestykker.

Konsekvensene for øvrig

Solsvik er opptatt av det samme når det gjelder ringvirkningene i samfunnet for øvrig.

– Det samme fokus på å få frem korrekte, sammenlignbare tall må man ha når det gjelder de samfunnsmessige konsekvensene. Selv om jeg registrerer endel politiske utspill som forundrer meg - så vil jeg forvente såpass til ryddighet og ansvarlighet fra mine ordførerkolleger og andre. Jeg forventer at de stiller seg bak et ønske om at beslutningen bør skje på et korrekt grunnlag, slik at Forsvarets behov ivaretas best mulig, og at samfunnet ikke går på unødige investeringer, sier Solsvik.

– I en ryddig prosess må alle relevante forhold legges på vektskåla, og beregningene må være mest mulig trygge og korrekte. Vi har et felles ansvar for å bidra til det, sier Solsvik.

– At enkelte politikere likevel signaliserer nærmest at «javel, så regnestykkene er feil - men vi kjører videre likevel, uten å bry oss med det» - er for meg uforståelig og uansvarlig. Jeg kommer ikke til å synke ned på det nivået og svare på slikt. Jeg har tillit til at Stortinget behandler denne saken med dengrundighet den fortjener og krever - all den tid det er avdekket store mangler ved saksfremlegget som foreligger, sier Solsvik.