Onsdag var det åpen høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomité om regjeringens forslag til ny langtidsplan for forsvaret. Ordførerne i Andøy og Sortland var til stede, det var også Lødingen-ordføreren som nestleder i Vesterålen regionråd, og ATC-direktør Odd Roger Enoksen. Alle fire fikk to minutter hver til å legge frem sine budskap for komiteen.

Det ble under høringen mye fokus på forholdet mellom Andøya og Evenes og hva flystasjonen betyr for Andøya Test Center.

– Er det slik at kundene til ATC krever en operativ flybase? spurte Marit Nybakk (Ap).

– Nei, det er det ikke, men de krever å kunne lagre graderte våpen og eksplosiver på et sikkert område, og de forventer å kunne gjøre sine operasjoner innenfor et kontrollert område, svarte Odd Roger Enoksen.

– Uten en operativ flystasjon på Andøya så vil det ikke være mulig for oss å videreføre det aktivitetsnivået og den utviklinga vi har i dag, sa Enoksen.

Han pekte også på at den allierte aktiviteten ikke er tatt med i utredningene som er gjort i forbindelse med langtidsplanen.

– Delt løsning

Ordfører Jonni Solsvik pekte i sitt innlegg på at en delt løsning med Evenes er det beste for Forsvaret.

– Man slipper usikkerhet knyttet til kompetanse og investeringer med en delt løsning, sa Solsvik.

– Det vil koste 200 millioner kroner mer med delt løsning. Hva ligger i det tallet? spurte Venstres Trine Skei Grande.

– Det er noe vi også ønsker svar på. Vi har ikke detaljene i dette tallet, så det kan jeg ikke svare på, svarte Solsvik.

– Fikk frem saken

Ordfører Jonni Solsvik var fornøyd etter høringen i Oslo.

– Det er vanskelig å tolke, men jeg er fornøyd med at vi fikk frem hvorfor vi går inn for en delt løsning og at det ble mye fokus på ATC, sier Solsvik.

- Det de (komitémedlemmene red.anm.) tilkjennega om kunnskap knyttet til viktigheten av ATC, det overrasket meg litt. Selv om det står i langtidsmeldinga, er det ganske greit å finne ut hvor viktig den infrastrukturen er både for Norge og NATO, sa Solsvik til NRK etter høringa.

– Uenig

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll innledet uttalelsene fra Nordland.

– Dere vil oppleve at vi som sitter her uenig om noe, sa Norvoll og pekte på forholdet mellom Andøya og Evenes.

Fylkesrådet i Nordland går også inn for en delt løsning mellom de to basene, noe delegasjonen fra Ofoten ikke er enig i.

– Evenes som samlet løsning gir best operativ evne til lavest mulig kostnad, sa Narvik-ordfører Rune Edvardsen.

– Vi ser den distriktspolitiske utfordringen, men Forsvarets behov må veie tyngst. Vi kan tilby en region med to byer, fortsatte Edvardsen og la til at andøysamfunet må ivaretas på annen måte.