MED I DOKUMENTAR: Bjørnar Nicolaisen fra Andøya. Foto: Alf Ragnar Olsen

Torsdag er Nicolaisen og regissør Risteard O'Domhnaill til stede i Honningsvåg – under norgespremieren på «Atlantic». Premieren er lagt til Nordkapp Filmfestival.

– Internasjonal fokus

Bjørnar Nicolaisen sier han er glad det fiskerne i Lofoten, Vesterålen og på Senja har opplevd blir viet internasjonal fokus.

Han tenker på de dramatiske konsekvensene i forbindelse med seismikkskytinga på feltene her.

– I 2007, 2008 og 2009 så vi at seien nærmest forsvant. Både Fiskarlagene lokalt og miljøorganisasjonene protesterte heftig, og det ble som kjent dannet en folkeaksjon for å stanse oljevirksomhet i regionen. Det tvang myndighetene til å sette bremsene på. Men nå er denne saken kjempeaktuell igjen. Jeg tenker derfor at det er god timing at denne filmen kommer nå, sier Nicolaisen.

Les også: Viser frem filmen de har brukt fire år på

– Sårbare

Nicolaisen håper og tror «Atlantic» kan bidra til sunn skepsis i forhold til iveren etter å åpne våre sårbare farvann for oljevirksomhet.

– Selv om seismikkskytinga skjedde i en begrenset periode, var følgene for livet i havet dramatiske, og ringvirkningene for fiskerne det samme. Seien var helt borte til i fjor. I år er den mer tilbake.

– Det viser at fiskebestandene er veldig sårbare for dette. Når det skytes seismikk utenfor Nord-Troms og Finnmark på virker det fiskens vandring også her, sier Nicolaisen.

Les også: Anders fra Melbu er med i Discovery-serie

Parallelle historier

«Atlantic» setter erfaringene fra tre kystnasjoner i fokus – og retter rampelyset mot regioner i Norge, Canada og regissørens hjemland Irland, for å vise følgene ulik ressursforvaltning får for berørte regioner og enkeltpersoner.

Dokumentaren utforsker måten Norge og Canada har beholdt sine egne ressurser til fordel for sin befolkning – i kontrast til Irland, som gjennom sitt EU-medlemskap har tillatt utenlandske og private interesser høste av sine ressurser i havet, uten langsiktig kontroll på dette.

Men det er ikke rosenrøde tilstander verken i Norge eller Canada. Det er slik seerne får treffe fiskeren Bjørnar Nicolaisen fra Andøya, og høre hans historie, og «Atlantic» inviterer publikum med inn i episenteret til en ressurskonflikt, der vi får høre tre svært personlige historier.

Les også: Bjørnar og Sting med i amerikansk dokumentar

– Spent på mottakelsen

Bjørnar Nicolaisen sier resultatet etter hans syn har blitt en sterk dokumentar.

– Jeg synes regissøren har gjort en flott jobb og er spent på mottakelsen dokumentaren vil få i Norge. I Newfoundland kommer oljen, og fiskerne får seg jobb der. Men så kommer krakket i 2014, og de mister oljejobbene og må vende tilbake til fisket.

– NRK skal ha sagt ja til å kjøpe dokumentaren og det legges opp til visning i høst, sier Nicolaisen.

Nicolaisen har også bidratt til den amerikanske dokumentaren «Sonic Sea», som berører samme fra et annet perspektiv.

– Den omhandlet konsekvensene økende støyforurensning fra menneskeskapte aktiviteter skaper for livet i havet. «Sonic Sea» har høstet anerkjennelse verden over, og skal etter det jeg har hørt fått konsekvenser for amerikansk politikk på området, sier Nicolaisen.

– Det dette også viser, er at det nytter for folket og fiskerne i en liten region av Norge å protestere og sette krav til myndighetene. Det gir oppmerksomhet, også internasjonalt. Mitt håp er at det også gir økt bevissthet. For dette er et svært viktig tema, og med tanke iveren etter å åpne nye felt utenfor Norgeskysten, med det dette medfører, er dette også et kjempeaktuelt tema, sier Nicolaisen – foran morgendagens norgespremiere på «Atlantic».