– Vi hadde ikke søkt om penger fra de engang, da vi plutselig fikk en epost fra Rune Rydningen om at Andenesfisk AS ville bidra til at klatreveggen ble en realitet, sier Hessling. Hun sier det er en stor inspirasjon å få en slik gave.

– Spesielt for meg som har prøvd å overbevise folk om at det er mulig å få inn bidrag fra næringslivet, i tillegg til tippemidler og egeninnsats, sier hun.

Fra kaffeprat til styrevedtak

– Det er eierne i selskapet som skal ha honnør for dette. Vi hadde sett det som er i media om planene med å etablere en klatrevegg og diskuterte innad i selskapet rundt kaffebordet om at dette er noe vi ser viktigheten av, sier Rune Rydningen. Han sier at praten rundt kaffebordet ble flyttet til styrebordet i Andenesfisk AS, og at det da ble vedtatt at dette er et prosjekt selskapet ønsket å være med å hjelpe til å realisere.

LES OGSÅ: Flere og flere blir hekta på klatring

– Styret la til grunn at en klatrevegg er et tilbud som er rettet mot alle typer folk, og spesielt at det er et nytt tilbud til barn og unge, som kan fange opp en del av dem som ikke er med på fotball og håndball, sier Rydningen.

Utfordrer andre bedrifter

Andenesfisk AS utfordrer det øvrige næringslivet i Andøy til å bidra til klatreveggen.

– Vi utfordrer de andre bedriftene til å bidra med det de har mulighet til. Dette er et kjempeviktig tiltak og alle bidrag, store som små, er viktige, sier han. Andenesfisk AS var også en av de største bidragsyterne da Norlandiahallen ble realisert. Den gang gikk de, i likhet med tre andre, inn med 100.000 kroner. Bare Jangaard Export AS gikk inn med mer med 300.000 kroner.

– Klatreveggen blir et supplement til de andre tingene vi har her, og når vi nå har fått en flerbrukshall på plass, så er det viktig å utnytte den mest mulig, mener Rydningen.

Koster 1,8 millioner

Andøy klatreklubb har allerede tegnet og fått tilbud på en klatrevegg til Norlandiahallen.

– Når finansieringen er på plass, så er det bare å sende en epost med beskjed om å starte produksjonen, sier Hessling. Klatreveggprosjektet har en totalkostnad på 1,8 millioner kroner. De har søkt spillemidler som de regner med blir utbetalt førstkommende sommer. Det dekker en tredjedel av totalkostnaden.

LES OGSÅ: Dedikerer yogakveld til inntekt for klatrevegg

– Folk i Andøy er veldig giverglade og vi har 3000 buttons som vi selger for 100 kroner per stykk. Selger vi alle så betyr det 300.000 kroner til klatreveggen, så vi oppfordrer folk til å kjøpe både til naboen og bikkja, sier Hessling med et smil. De har også 50 VIP-buttons som gir 50.000 kroner hvis alle selges.

– Vi har også budsjettert med ytterligere 200.000 kroner i støtte fra næringslivet, og det er et mål vi håper å kunne nå. At klatreveggen er et spleiselag er gøy, for denne kommunen har fantastiske ressurser som er villige til å bli med på slike prosjekter, sier Hessling. Hvis alt går etter planen, så kan veggen være på plass allerede om et års tid.

– Fra vi «trykker» bestill går det ni uker med til produksjon og montering, sier Hessling.

Barn og voksne sammen

Hessling opplyser at klatringen i hallen vil kunne foregå parallelt med annen aktivitet, og at de har tegnet en vegg for alle nivåer.

– Det er ikke noe festtale når Rune sier at dette er et fint tilbud til barn og unge. Det fine med klatring er at barn og voksne kan klatre sammen, ulikt mange andre aktiviteter der foreldrene sitter på sidelinjen og ser på at barna holder på, sier Hessling. Hun forteller at de har hatt flere klatredager i Hestvika der klubben har et utendørs klatrefelt.

– Sist gang hadde vi cirka 50 deltakere, de fleste barnefamilier, sier Hessling, og legger til at det de kan tilby tilbake til næringslivet når klatreveggen er ferdig, er teambuilding.

– Det handler både om mestringsfølelse, og tilliten mellom de to på hver sin ende av tauet. Det skjer noe når den som vasker i bedriften skal sikre direktøren som klatrer, sier Hessling.