KLARE: Cato Eliassen, Odd Arne Andreassen og Wanja Bordewich er klare til å arrangere flyshow. – Men uten hjelp fra lag og foreninger kan vi rett og slett ikke avvikle et arrangement i denne størrelsen, sier Eliassen. (Foto: Tony Gulla Sivertsen) Foto: Tony Gulla Sivertsen

23.- og 24. juni neste år blir det fly for alle pengene på Andøya flystasjon med stort flyshow og gjester fra hele verden.

– I 2017 feirer 333-skvadronen 75 år og Andøya flystasjon er 60 år. Slik situasjonen er nå, så kan det være det siste jubileet vi feirer her, eller det kan være det første i en rekke av mange flere, sier Andreassen. Uansett utfall av politikernes behandling av Langtidsplanen for forsvarssektoren, så blir det flyfest om ni måneder.

– Ingen ansatte i Forsvaret får ta ferie før den helga, og jeg oppfordrer også alle andre til å være hjemme og dra på flyshow den helga, sier Andreassen.

MPA fra hele verden

I tillegg til flyshow og jubileumsfeiring, så har Andøya flystasjon invitert 10 nasjoner til MPA-symposium 21.- og 22. juni.

– Alt er ikke avklart i forhold til dette, men trolig blir søk og redning tema for samlingen. Vi har invitert MPA-nasjoner som Australia, New Zealand, USA og en del europeiske land. Vi har lagt til rette for at de kan være her og delta på flyshowet og med cirka 40 personer per nasjon, så kan det bli behov for mye overnatting blant annet, sier Bordewich.

Verdensmester

Det jobbes med å sette sammen programmet for selve flyshowet og alt er ikke på plass, men en rekke fly er allerede klare.

– Hercules, Saab Safari, Helikoptre, Orion, P8, Dakota, Vampire og F16 er klare. Det samme er fallskjermhopp og verdensmester Johan Gustavson i sitt acroseilfly, sier Bordewich. Hun sier at de også jobber med å få en Catalina, som var den første flytypen til 333-skvadronen, til flyshowet.

– Vi jobber med både flere norske og utenlandske fly, så jeg tror vi kan love at dette blir spektakulært, sier Bordewich.

Forsvarets musikkorps

I tillegg til selve flyshowet blir det arrangementer for inviterte gjester, blant annet ansatte og tidligere ansatte, både fredag og lørdag kveld.

– Forsvarets musikkorps Nord-Norge kommer. De vil åpne flyshowet på samme måte som Garden gjorde i 2015. De går i front inn på stasjonen, sier Eliassen, som både håper og tror at de kan nå besøkstallet fra 2012 på 5000.

– Da var det bilkø fra Sortland til Andenes og er vi heldige med været så kan det fort blir det neste år også, sier han, og oppfordrer både næringsliv, kommunen og andre til å tenke på mulige tilleggsaktiviteter for å holde de tilreisende på Andenes også etter at flyshowet er ferdig.

– Dette er en fin mulighet til å profilere kommunen. I 2012 hadde vi konsert med Karpe Diem i idrettshallen. Noe slik har ikke Forsvaret kapasitet til å arrangere denne gangen, men vi kan være med å støtte opp under et slikt arrangement, sier Eliassen.