Huitfeldt hadde tett program under Andøybesøket. Rett etter ankomst bar det til hovedkvarteret på Andøya flystasjon, der hun møtte ledelsen ved Andøya flystasjon og tillitsvalgte.

En av deltakerne i møtet beskrev stemninga som god.

– Hadde beslutningene blitt tatt inne i det møterommet, hadde det ikke vært noen problemer, sa vedkommende smilende etter møtet.

Alt du trenger å vite: forslagene, lekkasjene, engasjementet, talljukset og standpunktene Besøkte ATC

Derfra gikk turen til Oksebåsen, der Gunnar Jan Olsen og Odd Roger Enoksen hos Andøya Test Center (ATC) og Andøya Space Center (ASC) var vertskap. Pressen fikk ikke være tilstede i dette møtet. Men etter det Andøyposten erfarer ble Huitfeldt informert om at man hos ATC mener at konsekvensene for deres del i realiteten ikke fremkommer i PwC-rapporten - ettersom brorparten av deres oppdrag - øving og skarpskyting for en rekke NATO-nasjoner - er utelatt i sin helhet.

Møtte lokallaget

Etterpå ventet et tredje møte for den profilerte Ap-toppen. Da med medlemmer fra lokallaget Andøy Arbeiderparti. Her var det stort oppmøte, og Huitfeldt slår fast at det speiler det store engasjementet hos andværingene og vesterålingene rundt saken.

– Det som er spesielt med denne LTP-en er at det er mange usikkerhetsmomenter, og vi har i samarbeid med Andøy Arbeiderparti sendt inn en rekke spørsmål i prosessen. Ikke alle svarene har vært like gode, men vi er beredt til å stille flere spørsmål.

- Delt løsning vil tjene Forsvaret og sivilsamfunnet best Her kan du lese hele høringsuttalelsen fra Andøy kommune om Forsvarets langtidsplan. - Ikke tatt stilling

Hva tenker du om delt løsning, peker det seg ut som det beste veivalget når det gjelder Andøya flystasjon og Evenes?

– Vi har ikke tatt stilling, og sånn er det, sa Huitfeldt.

– Venstre har tatt stilling, og det ryktes at Ap skal bestemme seg i forhold til delt løsning på onsdag denne uka. Hva kan du si om det?

Når det gjelder Venstre så har de en finansiering for sitt vedtak som bryter med vedtak i Stortinget det har vært bred enighet om. Ap vil nok ikke bryte med tidligere vedtak vi har støttet. Ellers kan jeg si at vi ikke er klare til å ta stilling til denne saken på onsdag, sier hun.

Du sier det ikke er aktuelt å bryte med tidligere vedtak. Betyr det at Ap står på sitt, og mener GIL skal flyttes til Reitan, slik det ble besluttet i 2012?

– Ja, det er et av elementene vi har spilt inn i forhandlingene, opplyser Huitfeldt til Andøyposten.

Hun opplyser ellers at faren for et tap av kritisk kompetanse som kan lamme MPA-kapasiteten også var blant temaene som ble diskutert i møtet. Les mer om besøket i torsdagens utgave av Andøyposten.