EL og IT Forbundet har streiket i nærmere fire uker. Nå varsler de opptrapping av streiken, og vil fra mandag ta ut samtlige medlemmer i streik. Det rammer også Vesterålen.

I Andøy Energi vil 13 energimontører tas ut i streik. EL og IT Forbundet opplyser at 30 vil bli tatt ut i Trollfjord Kraft Energi. Administrerende direktør i hadselsselskapet, Barry Larsen, sier tallet er feil, og at 25 av hans ansatte vil bli berørt.

- Dette vil ramme mye av vår virksomhet. Alle våre montører blir tatt ut i streik, og muligheten til å rette opp eventuelle feil blir svært begrenset, sier Larsen.

Vil ikke kunne rette feil

Kundesenteret vil holde åpent, og Trollfjord Bredbånd fungere som normalt, men om det skulle oppstå feil på nettet kan det altså bli en utfordring.

- Hva skjer ved et eventuelt strømbrudd?

- Vi har ei vakt på behandler det på vanlig måte. Om vakta skulle trenge hjelp fra montører, blir det ikke rettet opp, med mindre vi kan søke om dispensasjon, sier Larsen.

Det kan de kun dersom liv og helse er i fare.

- Tror du partene kommer til enighet innen mandag?

- Det er umulig å si. Alle slike konflikter blir løst før eller senere, men når vet vi ikke. Streik er et lovlig virkemiddel, og det må vi forholde oss til. Vi må gjøre det beste ut av det for våre kunder og vår bedrift om vi kommer i en slik situasjon.

Streiker for avspaseringsordning

Om partene ikke kommer til enighet innen mandag vil totalt 1000 energimontører i 73 selskaper gå ut i streik.

Konflikten mellom forbundet og KS Bedrift handler om avspaseringsordningen til beredskapsvaktene, en ordning energiselskaper hos NHO har tariffestet.

- Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven. Den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år, skriver EL og IT Forbunet i en pressemelding.