«Havblikk» ble bygget i Risøyhamn i 1960 og er den siste trebåten som ble bygget i Andøy. Den var i aktivt fiske fram til 2001 og har også vært brukt som turistbåt.

«Havblikk» eies i dag av foreningen Veteranskøyta Havblikk og båten har vært til restaurering ved Nordnorsk fartøyvernsenter i Gratangen. Tidligere i år ble båten sjøsatt, men det gjenstår litt arbeid før den er helt ferdig.

10 millioner

«Fartøyet er i siste fase av restaurering hos Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum i Gratangen. I løpet av sommeren har det påløpt overskridelser i form av økt omfang, blant annet som følge av misforståelser mellom verft og venneforening», skriver Riksantikvaren, som nå bevilger ytterligere 600.000 kroner til ferdiggjøring av båten.

Inkludert bevilgningen på 600.000 har «Havblikk» siden 2011 mottatt 9.956.645 i tilskudd fra Riksantikvaren.

– Innredning

– Det gjenstår å gjøre ferdig egnerhuset bak på babord side av båten og innredningen i lugaren. I tillegg skal riggen monteres og det gjenstår litt elektrisk arbeid og annet småplukk, sier Bringsli.

Foreningen søkte om et tilskudd på 655.601 kroner og fikk 600.000 kroner.

– Vi skal prøve å skaffe disse midlene, og vi er også i dialog med fartøyvernsenteret for å se om det er noe mer av arbeidet som gjenstår vi selv kan gjøre, eller om det er noen uvesentlige ting som kan bero til senere. Det er ikke så mye som gjenstår, så båten blir ferdig før jul, sier Bringsli.

Februar

Akkurat når båten kommer tilbake til Andøy er noe mer usikkert.

– Dersom båten blir liggende på sjøen, vil vi gjerne ha den hit for å ha daglig tilsyn med den. Men det er mulig vi får ha den innendørs i Gratangen til sola er tilbake i februar og kan gå den hjem da, sier Bringsli.

Stor dugnad

Han sier at foreningen Veteranskøyta Havblikk nå samler alt som kan krype og gå til dugnadsjobbing.

– I begynnelsen av november drar vi Gratangen for å ha en monsterdugnad på båten og få gjort det vi skal gjøre. Folk bruker både feriedager og avspasering på jobb for å bli med på dugnaden, sier Bringsli.

Hos Nordnorsk fartøyvernsenter melder de at «Havblikk» allerede er på plass i slipphallen for ferdiggjøring.