Stortingsrepresentant Anna Ljunggren tilbakeviser at Ap har ansvaret for å berge Andøya flystasjon.

– Det kan regjeringa og deres representanter i forhandlinga sikre – om det er vilje til det, sier hun.

Anna Ljunggren (Ap) stusser over uttalelsene fra Halvar Rønneberg (Frp) der han hevder at Arbeiderpartiet avgjør Andøya flystasjons rolle.

– Rønneberg viser til at Arbeiderpartiet angivelig skal ha fått en stående invitasjon til å berge Andøya flystasjon. Den påstanden er feil.

– Arbeiderpartiet har blitt invitert til å støtte regjeringens forslag til ny Langtidsplan for Forsvaret (LTP), der de foreslår at Andøya flystasjon legges ned.

– Det er det eneste vi har fått noen stående invitasjon til fra regjeringen i den saken, sier Ljunggren.

Kan sende LTPen i retur

Anna Ljunggren påpeker tvert i mot at Høyre og Frp har alle muligheter til å sikre Andøya flystasjon på eget initiativ.

– Dersom regjeringspartienes representanter i forhandlingene som pågår mener at det er feil å legge ned MPA-basen på Andøya, så bør de be regjeringa komme tilbake med et nytt forslag – der Andøya videreføres. Det er fullt mulig –  og om det er vilje til det, så står Høyre og Fremskrittspartiets folk fritt til det, mener Ljunggren.

– Men Rønneberg mener det ikke er så enkelt, da det vil være et tegn på mistillit til egen regjering?

– Det vil kanskje være rom for tolkning, men det er likevel fullt mulig, sier Ljunggren.

Hun opplyser at forhandlingene pågår for fullt.

– Vi har lagt fram en uprioritert liste over endringer som vi ønsker inn i LTPen. Delt løsning mellom Andøya flystasjon og Evenes er ett av disse.

Arbeiderpartiet vil ta ansvar, og vi vil ha økt satsing i nord. Derfor krever vi mer midler til Forsvaret allerede i 2017 for å støtte et forlik, og vi vil ha en helhetlig langtidsplan der alle forsvarsgrenene inngår - også hæren, sier Ljunggren.

– Ikke diskutert basevalg

– Man er ikke kommet dithen at basevalg diskuteres. Men det nærmer seg. Frem til da holdes kortene tett til brystet, sier Ljunggren til Andøyposten.

Hun besøkte Andøya mandag denne uka, og hadde møter med både Andøya flystasjons ledelse samt med ledelsen hos Andøya Test Center. Der fikk hun blant annet høre at PwC-rapporten på feilaktig grunnlag hevder at testsenteret kan drive videre uten problemer selv om flystasjonen legges ned.

– Det er direkte feil. Vi er avhengig av et tett samarbeid med en operativ flystasjon. I tillegg er det slik at 96 prosent av våre inntekter ble holdt utenfor rapporten – da dette involverte NATO-allierte og andre nasjoner. Derfor blir dette helt feil, sa prosjektleder Per Tore Steinhaug.

– Det har vært veldig nyttige møter, og jeg har fått ny innsikt i konsekvensene av en eventuell nedleggelse av virksomheten her. Jeg er også opptatt av å se på helheten, og mener de samfunnsmessige konsekvensene må tillegges stor vekt. Det er også grunn til å stille spørsmål ved flere av regnestykkene og vurderingene i PwC-rapporten, sier Ljunggren til Andøyposten.