Roller derby er en relativt ny sport i Andøy, men en rekke andværinger har markert seg på internasjonalt nivå i sporten blant annet gjennom Nidaros roller derby i Trondheim. En av disse, og nå spillende trener i Andøya roller derby, er Anne Mari Norheim.

– Vi er nå cirka 30 medlemmer i klubben og trener tre ganger i uken. Alle har nå lært seg grunnferdighetene som kreves på skøytene, sier Norheim.

Nordnorsk miljø

Den kommende måneden intensiveres kamptreningen, og målet er at de lokale spillerne skal spille sin første kamp under treningsleiren, eller bootcampen som de selv kaller det, siste helga i november.

– Det er vanlig innenfor roller derby å delta på ulike bootcamper gjennom sesongen, både for å lære nye treningsøvelser og å bygge nettverk, sier Norheim. Hun sier de lett kunne valgt å reise med laget på bootcamp til Oslo.

LES OGSÅ: – Vi trenger noen som kan være dommere

– Men vi ønsker å styrke det nordnorske miljøet, så vi har hovedsakelig invitert lag herfra. Det er veldig lang avstand mellom lagene, og en slik bootcamp er en måte å intensivere det andre sporter har av møter gjennom året, sier Norheim.

– Ja, vi synes det er viktig å skape et nordnorsk roller derby-miljø og jeg tror vi kan lære mye av å møtes ei slik helg, sier Malin Abrahamsen.

Råkka trener fra Bleik

At en nystartet klubb skal arrangere et en slik treningsleir, er ikke vanlig.

– Det er nok ingen av lagene i Norge som kan skryte av en slik start som vi har hatt, og derfor tar vi sjansen på å arrangere en bootcamp, sier Abrahamsen.

LES OGSÅ: Andøya roller derby danket ut resten

– Det var trenerne som var her da vi startet opp som spurte om vi ikke kunne arrangere en, sier Norheim. At initiativet kom derfra gjør også at de skal mønstre et topplag av trenere til bootcampen. Amerikanske Varia Vandetta kommer tilbake. Hun har mange år bak seg på Team USA og er i dag trener for Nidaros roller derby.

– Det kommer også to spillere fra Nidaros roller derby, en av disse er andværingen Ragna Råkk. Nidaros er blant topp ti i Europa og begge spillerne er blant de beste i Europa, sier Norheim.

– Kom på kamp

De har nettopp åpnet for påmelding til treningsleiren, og har plass til 40 deltakere.

– Vi regner med at det blir rundt halvparten lokale og resten tilreisende, sier Norheim. Helga blir avsluttet med en treningskamp, der interesserte kan komme til idrettshallen for å se på.

– Vi håper mange vil ta turen for å se hva roller derby er for noe, og hvis det er noen som har lyst til å være med å spille eller være dommere (se egen sak), så er det bare å ta kontakt med oss eller komme innom på en trening, sier Abrahamsen. Hun anbefaler varmt å bli en del av roller derby-miljøet.

– Det er helt spesielt og blir veldig fort en veldig stor del av livet ditt. I en relativt liten sport blir alt veldig nært og jeg har blant annet vært på to bootcamper i sommer og møtt mange av verdens beste spillere, sier hun.

Fakta om roller derby:

* Roller derby er en kontaktsport som utøves på rulleskøyter.

* Sporten går ut på at utøverne, oppdelt i to lag, kjører på en oval innendørsbane og poeng deles ut til en spiller som kjører forbi hvert medlem av motstanderlaget. Laget med flest poeng ved kampens slutt har vunnet.

* En match varer sammenlagt 60 minutter, og er inndelt i to 30-minutters omganger. Omgangene er inndelt i flere jams som kan vare i maks to minutter med 30 sekunders mellomrom.

* Roller derby er hovedsakelig en kvinnesport, og er i Norge organisert under Norges Skøyteforbund.

* Nidaros roller derbyklubb var Norges første, og ble etablert i 2010. De er i dag rangert som det 57. beste laget på verdensrankingen.

* Det var bleiksværingen Ragna Råkk som tok initiativet til å starte Nidaros roller derby, og det var totalt fire andværinger med å starte klubben.

* Andøya roller derby er det 11. laget som ble etablert i Norge.

* I Europa er det i underkant av 800 lag.

Kilde: Wikipedia og andoyarollerderby.no

BOOTCAMP: Leder og nestleder i Andøya roller derby Anne Mari Norheim og Malin Abrahamsen søker både dommere og nye spillere til den ferske klubben. Siste helga arrangerer de nordnorsk treningsleir på Andøya. Foto: Tony Gulla Sivertsen