Handlingen i Torbjørg Amundsen sin rykende ferske barnebok er først og fremst lagt til Bjarkøy, der hun tilbrakte sin siste sommer som 10-åring, før familien flyttet. Men hun hadde besteforeldre i Andøy, slik at det er også er noen fortellinger fra en ferietur til Dverberg.

Det er 10 år siden ideen til boken kom.

– Barnebarnet mitt spurte meg om hvordan det var å være 10 år for 60 år siden. Det var i forbindelse med en oppgave hun hadde på skolen om gamle dager. Dette er 11 år siden, og Martine som den gangen var 10 år er nå blitt 21 år, smiler Torbjørg. Selv er hun blitt 79 år.

Torbjørg skrev boken, men ble avvist både av Gyldendal og Cappelen, da hun var ferdig. Etter det ble manuset lagt i en skuff, men etter gjentatte oppfordringer fra barnebarna, så tok hun opp manuset igjen, og gjorde et nytt forsøk.

Spjelkavik tegnet

Hun engasjerte lokalkunstner Emil Spjelkavik på Dverberg til å tegne illustrasjoner til fortellingene.

– Jeg oppdaget at det gikk an å bekoste utgivelse selv via Kolofon forlag. De trykker boka, tar pliktavlevering til nasjonalbiblioteket, registrering i bibliotekenes database, samt gjør den tilgjengelig i bokhandlernes databaser. Den blir også lagt ut for salg på nettbutikken deres, sier Torbjørg som er veldig fornøyd med opplegget.

I første omgang har hun trykket opp 100 eksemplarer, og nå er hun spent på mottakelsen.

Toby og Tore Anton

Boka handler om jenta Toby (10) som var kjælenavnet til Torbjørg i barndommen. Tore Anton, som er oppdiktet, kom på besøk i nabohuset, og så ble de kjent med hverandre.

– Toby skulle flytte fra Bjarkøy, fordi politifaren hadde fått jobb et annet sted. Hun var lei seg, men når Tore Anton kom, så ble det en trivelig sommer likevel.

De fant på så mye rart sammen. Hendelsene har skjedd i virkeligheten, men mye er oppdiktet for at det skal bli litt mer spennende, sier Torbjørg med et smil.

Ferie på Dverberg

Fra ferieturen til Dverberg kan vi lese om at det ble kjørt tørrhøy, vasket klær på vaskebrett, plukket moltebær på Prestegårdsmyrene, melkefrakting fra sommerfjøset på børtre.

– Det er jo slik som ungene ikke vet hva er for noe i dag. Jeg skriver om bruk av melkeseparator, der man separerte fløte og melk. Det er også et avsnitt om torvhaugene på Bjarkøy. I dag vet jo ikke barna hva torv er, sier hun.

Tore Hund

Et eget kapitel er dedikert til Bjarkøys store sønn Tore Hund (født i 1905).

– Den tiden var alle var hedninger, og Olav den hellige kom rundt med sverd for å kristne Norge. De som ikke ville gå over til kristendommen ble drept, og Hund opponerte mot dette. Han var anklaget for å ha drept Olav på «Slaget ved Stiklestad». Denne historien forteller Toby i boka, og hun demonstrerer slaget ved å sette et kosteskaft i brystet på Tore Anton, sier Torbjørg.

I boka er det kart over Bjarkøya med fire hus over Vollen med Grytøyfjellene bak. Det var her Torbjørg vokste opp.

– Bestefaren min hadde en sint hane og som hoppet på ryggen til folk. Alle var redd for ham unntatt bestemoren min som han var snill mot, minnes Torbjørg.

Boka rommer 20 kapitler om ulike ting. Vi kan lese om spionering, tørrfisk og blåbærskive. Det står om tyskerbunker, kaketyver, spøkelser, redsel for å nevne noe.

– Alt var helt forskjellig den gangen. Ingenting kan sammenlignes med slik som barna har det i dag. Det var like etter krigen, man hadde ikke telefon, ikke biler. Det var hest og slede det gikk på, sier hun.

Den hvite stenen

Forsiden viser Toby og Tore Anton på en stor hvit sten.

– Den hvite stenen ligger midt mellom husene, og der satt de og tenkte, funderte og planla, sier Torbjørg.

Nå bor hun sammen med mannen sin midt i Dverberg sentrum med orkesterplass til Andfjorden og Bjarkøy, rett fra verandaen og stuevinduet.

Mer på gang

Torbjørg har alltid likt å skrive, men hadde ikke like god tid til dette i sitt yrkesaktive liv som sykepleier i Forsvaret.

Stilene hennes var hyppig lest opp i klassen på realskolen. Hun har vunnet premier to ganger med novelleskriving i magasinet «Vi over 60». Hun har gått på kurs i regi av «Norsk forfatterutvikling».

Torbjørg har mange planer om andre temaer hun kan skrive om. Neste prosjekt blir trolig en voksenbok.

ILLUSTRASJONER: Kunstner Emil Spjelkavik fra Dverberg har tegnet illustrasjoner til barneboka til Torbjørg Amundsen. Foto: Mette Helene Berger-Amundsen