Høsten er tiden for å arbeide med neste års kommunebudsjetter.

I Andøy pleier det å være dårlig nytt for politikerne. Ofte har de blitt møtt med innsparingsbehov på rundt 10 millioner kroner. Da arbeidet med årets kommunebudsjett startet i 2015, var innsparingsbehovet 15 millioner kroner. I år er det annerledes.

– Når vi fremskriver årets drift for 2017, har vi et innsparingsbehov på tre millioner kroner. Det til tross for at Andøy får lavere vekst i overføringene fra staten enn det kommunene i Norge får i gjennomsnitt. Enhetene har vært nøkterne i sin fremskriving av budsjettene, sier Johansen.

Andøy får 292.585.000 kroner i overføringer fra staten neste år. Det er 3,758 millioner kroner mer enn i år. Samtidig er en rekke øremerkede tilskudd flat bort og blitt en del av den store potten.

– Statsbudsjettet vil helt sikkert skape ei budsjettutfordring for kommunen, sa Johansen til Andøyposten 11. oktober.

Les også: Andværing skal lede Unge Høyre i Nordland

Ingen ting nytt

Johansen sier at det ikke er lagt inn nye tiltak eller foreslått kutt i det man presenterte for politikerne i et møte torsdag.

– Det eneste er at vi forutsetter drift ved Andøya bo- og behandlingssenter (ABBS) på Åse på det nivået man har nå. I budsjettvedtaket for i år, ble det vedtatt en større reduksjon ved ABBS enn det man har fått til, og vi fremskriver med det nivået på driften som er nå, sier Johansen.

Han sier at man i neste uke skal jobbe videre med nye tiltak og innsparingstiltak.

Les også: – De som jobber i sentrum, bør parkere utenfor

– Gir resultater

Johansen sier at den kommunale omstillingen nå gir resultater.

– Det har vært arbeidet med reduksjon og omstilling i noen år nå. Det tar litt tid å snu kommuneskuta, men det ser ut til at vi nå får effekt av tiltakene, sier Johansen.

Han advarer imidlertid å ta lett på situasjonen, selv om det «bare» er snakk om tre millioner.

– Det kommer større utfordringer i 2018 og 2019. Andøy kommune låner 50 millioner kroner i år og 90 millioner kroner i 2017. Det meste av dette går til ny skole i Risøyhamn. I tillegg skal det bygges nytt sykehjem. I 2018 og 2019 rammes vi hardere av renter og avdrag på lånene, sier Johansen.

Les også: – Statsbudsjettet er distriktsvennlig

– Ikke lett

Senterpartiets Litt Pettersen tror ikke det blir lett å dekke inn tre millioner kroner.

– Jeg tror ikke dette blir lett, selv om det «bare» er tre millioner kroner. Det er det vi må dekke for å gå i null. Da enhetene presentere sine driften, var det ingen som åpnet for kutt i sine budsjetter. Tvert imot var beskjeden at de trenger mer penger for å møte utfordringene, sier Pettersen.

Hun peker blant annet på avsetninger til disposisjonsfond.

– Det hadde vært ønskelig å sette av mer penger til disposisjonsfondet, men skal vi gjøre det, må vi kutte i noe annet, sier Pettersen.