Tony Gulla Sivertsen

– Vi mangler lagapparatet rundt, dommer både på og uten skøyter, sier Anne Mari Norheim. For å avvikle en roller derby-kamp trenger de over ti dommere og andre hjelpere.

– I en kamp skjer det så mye, så fort, at man helst er syv dommere på banen samtidig. Disse har rulleskøyter på og har fått opplæring på lik linje med spillerne, sier hun.

Begge kjønn

I tillegg til dommerne på banen trenger de dommere på sidelinjen som tar tiden, fører feil og poeng.

– Dommerne, spesielt de på skøyter, er en stor del av laget og de bør være med på kamptreningene, og også de øvrige treningene, sier Malin Abrahamsen. I forbindelse med bootcampen i slutten av november, vil de prøve å få til et dommerkurs med andværingen Esben Jacobsen, som er dommer i Norges ledende roller derby-lag, Nidaros roller derby i Trondheim.

LES OGSÅ: Samler nordnorske roller derby-lag på Andøya

– Da kan interesserte bli med på kurset og så får de prøve seg som dommere i en treningskamp allerede dagen etter, sier Norheim. De understreker at selv om de er et damelag, så er det stor plass til mannlige dommere.

– Både kvinner og menn kan være dommere, men vi blir veldig glad hvis det kommer noen menn inn i klubben, sier Abrahamsen. De opplyser at man må være 18 år for å være dommer på rulleskøyter og 16 år for de uten.

– Unikt samhold

Espen Jacobsen, som er roller derby-dommer, skryter av miljøet i sporten.

– For meg, som har prøvd stort sett de fleste type idretter er roller derby noe helt annet, både med tanke på samværet med andre officials og spillere. Roller derby er et samhold helt ulikt noen annen sport jeg har prøvd, sier Esben. Han forteller at han gjennom sporten har fått veldig gode venner både i Norge, USA, Tyskland, Belgia, Nederland, Finland, Danmark, England.

– Ja over hele verden egentlig. Jeg elsker å reise og møte nye mennesker, og gjennom roller derby har jeg fått muligheten til akkurat det, sier han.

– Ta kontakt

Jacobsen forteller at dommeren er en viktig rolle i roller derby, og at de blir satt pris på.

– Reiser man for å dømme en kamp, om det er i inn eller utland, så stiller alltid både officials og spillere opp med en seng å sove i for å holde kostnader nede. Det sosiale blant alle som driver med roller derby er veldig viktig. Har man spilt en kamp eller turnering, er det «obligatorisk» at alle spillere og officials møtes i etterkant over en brus eller annen leskende drikk i sosialt samvær, sier han, og oppfordrer interesserte til å ta seg en tur innom treningene til Andøya roller derby og sjekke ut sporten.

– Ja, er man nysgjerrig så kan man sjekke ut nettsiden vår og komme innom en trening å se. Vi har utstyr som folk kan låne for å teste om dette er noe for de, sier Norheim.