Utenriks- og forsvarskomiteen hadde torsdag høring om neste års statsbudsjett. Der ble også langtidsplanen for Forsvaret tema.

Også nye overvåkningsfly bør være i Andøy

LO, som har vært klare i sin støtte til Andøya flystasjon, og en delt løsning med Evenes, gjentok dette i torsdagens høring.

– Det er i langtidsplanen foreslått store endringer i basestrukturen som vil få konsekvenser for personell og for den operative evnen. Fra LOs side er vi kritiske til spesielt to av forslagene. Vi kan ikke se at det verken vil være lønnsomt eller øke den operative evnen å flytte nye maritime overvåkningsfly fra Andøya til Evenes. Vi anbefaler en delt løsning, der Andøya fortsatt er base for maritime overvåkningsfly og beredskapsbase for jagerfly. Evenes bør utvikles for kampflyoperasjoner, sa LOs andre nestleder Hans-Christian Gabrielsen.

Luftvern

Høyres Øivind Halleraker omtalte luftvern som det kritiske spørsmålet som alle er opptatt av i saken, og ba om LOs syn.

Svaret fikk de fra nestleder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo.

– Hallerakers partikollega og ordfører i Andøy, har virkelig gått dypt inn i dette. Han har også konkludert med at det finnes andre løsninger. Per dags dato har vi luftvern én plass i Norge, det er på Ørlandet. Men hadde det nå, i dag, gått et missil fra en russisk ubåt i Norskehavet inn mot Ørlandet, så er det ingen som kan skyte det ned. Fordi utstyret står i hangarer, det er nedlåst og avskrudd, og folk gjør noe helt annet. Vi har ingen luftvernberedskap akkurat nå. Skal vi kunne skyte ned det missilet, så er vi nødt til å få en eller annen form for varsling. Derfor er selvsagt e-tjenesten viktig. Gitt at vi har en slik varsling, så vil det vi eventuelt i framtida etablerer på Evenes være teknisk mulig og forsvarlig å deployere til Andøya.

– Hvis vi trenger luftvern på Andøya er det mulig å bruke gjennom det man eventuelt etablerer på Evenes, gjentok Bongo, før han la til:

– Jeg er trygg på at de som vil ha en lang leksjon om dette kan ringe ordføreren i Andøy, han vil kunne fortelle dette enda bedre enn det jeg har gjort nå, sa han til humring fra komiteen.