Mottaksleder Elsa Åsvang, nestleder Therese Nybrott og sosialkonsulent Marika Moilanen har akkurat vinket 16 asylsøkere av gårde med den første bussen fra Andøy mottakssenter. De resterende 50–60 skal fraktes i busser i neste uke, og alt skal være avviklet i god tid før 30. november.

Vil ikke reise

– De ville ikke til Andøy når de kom, men nå vil de ikke reise.

De har fått samhold og støtte i hverandre, og det har vært store protester i forhold til at de skal forlate, sier Åsvang.

Det er frivillig å bo i mottak, men dersom de nekter å flytte, så må de klare seg på egenhånd uten hjelp.

– Dette er skikkelig vemodig og leit. Dersom vi hadde stengt mottaket på grunn av at det ikke var behov for oss, så hadde det vært mye lettere, men vi vet hvordan situasjonen er ute.

Vi reagerer veldig når vi får ubetenksomme kommentarer om at det er bra vi skal legges ned, sier Åsvang.

Særlig den leksa om at flyktningene bør hjelpes i heimlandet.

Ubetenksomme kommentarer

– Jeg er enig i at vi skal hjelpe dem der de er når det gjelder å bygge vei, skaffe vann, hus og slike ting, men det blir noe annet når hele byen er bombet, sykehusene er ødelagt, ungene er skadet, far er drept eller bortført. Eller når du er redd for at sønnen din på 12 år blir hentet som soldat. Da hadde du kanskje vært på rømmen du også. Det er derfor vi reagerer så sterkt når folk sier noe slikt uten å tenke seg om, sier Åsvang, som ikke tror det blir lenge før UDI må åpne noe av det som er stengt igjen.

Selv var hun med på å avvikle det forrige asylmottaket i Andøy i 2010 sammen med Nybrott.

Klar for tredje runde

Begge er klare for en tredje runde, dersom det skulle bli aktuelt.

– Det skal noe til å finne en annen jobb som gir så mye som det gjør å jobbe med disse menneskene. Det finner du i alle fall ikke i Andøy, sier Åsvang. Nybrott stemmer i med å snakke om livet før og etter mottaket.

– Det er ingen jobb som kan matche denne jobben i sorg og glede. Du ser hele spekteret, sier hun. Åsvang har tre videreutdanninger (psykiatrisk, forbygging selvmord og familieterapeut)

– Det er ingen jobb jeg får brukt det jeg kan så mye som i mottaket, når du må du takle alt på strak arm, sier hun. Moilanen har fått brukt sin kompetanse som psykolog i sosialkonsulentjobben.

Støtte fra Hero

Åsvang kommer nettopp fra sitt siste driftsledermøte blant mottaksledere og operatørene hos UDI Narvik.

– Det er vemodig å vite at dette var siste gangen, Det er utrolig masse flotte folk man er blitt kjent med i Hero-systemet. Alle jobber og står på og gir inspirasjon til hverandre. Vi har et veldig nært samarbeid, Hero har et godt opplegg for oss ansatte, og vi som ledere har mange å støtte oss på, sier Åsvang.

AVSKJED: Asylsøkere forlater Andøy og blir sendt med buss til Heimly på Finnsnes. (Privat foto)