Det har vært stort fokus på overvåkingsfly de seneste dagene etter at fiskeskipper Lars Jørgen Kippernes meldte fra om en mulig ubåtobservasjon i Vestfjorden lørdag. Kippernes sier han er helt sikker på at det var en ubåt han og mannskapet så og holdt på å bli rent i senk av.

Et av Forsvarets Orion-fly kom seg på vingene etter fire til fem timer, og det er noen som mener at det er altfor lang tid. Orion-flyene står ikke i beredskap. Den ble opphevet 1. juni 1998.

Derfor har det vakt oppsikt lokalt på Andøya at amerikanske overvåkingsfly har landet på Andøya to ganger de seneste dagene. Begge gangene har det vært fly av typen Poseidon P8, samme type fly som Norge nå vurderer å anskaffe som erstatning for Orion-flyene.

– Flyet har diplomatisk klarering for å lande på Andøya. Hensikten er trening av mannskap, sier Stordal om landingen torsdag.

– Det var samme årsak bak den første landingen, sier Stordal.

Han sier at de amerikanske flyene ikke har noen sammenheng med observasjonen i Vestfjorden lørdag.

Torsdag landet et amerikansk overvåkingsfly av typen Poseidon P8 ved Andøya flystasjon. – Trening. Og ingen sammenheng med observasjonen i Vestfjorden lørdag, sier kaptein Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. Foto: Jørn Aune