Vi har tidligere skrev i forrige om slukkingen av FM-nettet og overgangen til DAB. Nordland er først ute, og 11. januar klokka 11.11 om formiddagen slukkes FM-signalene for de riksdekkende radiokanalene.

Preben fikk hjelp

– Vi er nå på turne i hele Nordland og skal være på veien rundt om i Norge, helt til FM-nettet er slukket mot slutten av 2017, sier kommunikasjonssjef Tommy Gaustad i Digitalradio Norge AS. Han sier at hele poenget med å rigge en campingvogn, og dra ut på turne, er å møte folk.

– Radioskiftet skjer ikke innenfor Ring 3 i Oslo, det skjer ute blant folk, sier Gaustad.

Tirsdag ettermiddag parkerte de i sentrum av Andenes og sto der til utpå onsdagen.

LES OGSÅ: Setter opp flere DAB-sendere i Vesterålen

– Vi har stått på gaten og pratet med folk, og ikke minst hjulpet mange med å gå fra dårlig til bra mottak av radiosignaler, sier han. På Facebook-siden til radio.no har de lagt ut en videoreportasje om hvordan de hjalp Preben Olsen som slet med å få inn DAB-kanaler i bilen.

– Vi fikk montert antennen korrekt og fjernet et støpsel i 12-volts uttaket som forstyrret signalene. Vipps så var det 30 kanaler på DAB, skriver de.

Monteringsfeil

– Hva er den vanligste feilen folk gjør når de monterer DAB-utstyr, for eksempel i bilen?

– De fleste adaptere har en antenne som festes i frontruta på bilen. Det er viktig at denne monteres stående og ikke minst at den har jording i bilens metall, sier Gaustad. Han har også et tips til den store fiskeflåten i Andøy.

– Vi var innom en fisker i Lofoten som slet med dårlige DAB-signaler i båten. Han hadde en radio med antenne inne i styrehuset. Vi hjalp han med å montere en antenne på taket av båten og vips hadde han kjempegod dekning, sier Gustad.

LES OGSÅ: Radio Bø fikk 600.000 kroner til DAB-utredning

Han sier at det samme gjelder for dem som bor på de få stedene på dekningskartet med «hvite flekker».

– Noen må også ha utendørs antenne for å få god dekning hjemme. Så hvis du bor på et slikt sted, så ville jeg prøvd det, sier han, og legger til at det er forskjell på dekning og mottak.

– Når vi får veiledet og hjulpet folk, så viser det seg i ni av ti tilfeller at de har fått bedre mottak, sier han.

Videre i Vesterålen

Onsdag dro de videre på turne i Vesterålen. Første stopp var Sortland.

– Vi skal stå på Sortland til utpå torsdag og da kjører vi videre til Myre i Øksnes. Underveis gjør vi også stopp hos radioforhandlere og prater med de om overgangen fra FM til DAB, sier Gaustad. Han oppfordrer folk til å ta kontakt hvis de har problemer med DAB.

– Erfaringen så langt viser at folk er opptatt av å få hjelp og råd, og det er nettopp derfor vi reiser rundt, sier han.