Nord24.no skrev torsdag at et en underentreprenør av Andøy-selskapet Leonard Nilsen & Sønner (LNS) ble beskyldt for utstrakt sosial dumping på Island.

Det var Islands største fagforening ASÍ som hevdet at LNS sitt islandske selskap LNS Saga har benyttet seg av underleverandøren G&M, som nå har rømt fra Island etter avsløringer om utstrakt sosial dumping. En rekke arbeidere, hovedsakelig fra Polen, står uten arbeidsgiver og lønn, skriver nettstedet.

– De som har brutt loven

G&M har vært underentreprenør for LNS i tre prosjekter på Island.

Det er ifølge det islandske arbeidstilsynet denne underentreprenøren som har brutt loven og skylder sine arbeidere lønn. LNS Saga har i sine avtaler med alle underentreprenørene at man skal forholde seg til islandsk lov, også når det gjelder utbetaling av lønn til ansatte, skriver LNS i en pressemelding.

G&M Island, som er datterselskap av den polske entreprenøren G&M, har i et og halvt år vært underentreprenør hos LNS Saga, melder LNS.

G&M har stort antall erfarne ansatte med god kompetanse som har deltatt i store prosjekter på Island og Nord-Europa. I alle avtaler som LNS Saga har undertegnet med G&M, er det klare bestemmelser må at de må følge islandske lover og tariffavtaler.

Les også: LNS: Rullebane vil koste 571 millioner kroner

Reduserte lønnen

I sommer skal LNS Saga ha utført undersøkelser om G&M overholdt islandske tariffavtaler.

Dette ble gjort i samarbeid med fagforeninger og arbeidstilsynet på Island. Timeregistreringer, lønnsedler og kvitteringer fra G&Ms bank ble undersøkt. Resultatet av undersøkelsen viste et avvik på 5 prosent av totale lønnsutgifter. Dette utgjorde 1,2 millioner norske kroner. Altså ikke flere titalls millioner som det ble hevdet i norske medier. Summen har LNS Saga garantert for. En av årsakene til avviket var en feil i lønnsberegninger på grunn av endringer i den islandske valutaen, hevder LNS.

G&M har imidlertid ikke hatt kapasitet til å overholde sin kontrakt på Island.

– De og har derfor redusert lønnen til sine ansatte. I forrige uke meddelte selskapet at det ikke hadde økonomisk evne til å oppfylle sine forpliktelser med LNS Saga. Lønnen for oktober utbetales 10. november.

Les også: LNS overtar konkursrammet gruveselskap

Går gjennom rutinene

Det er inngått en avtale med G&M om at LNS Saga holder igjen midler og betaler lønnen direkte til de ansatte.

– For LNS Saga er det viktig å holde fremdrift i prosjektene og derfor har alle ansatte hos G&M på Island fått tilbud om å fortsette i prosjektene.LNS Saga har gjort sitt ytterste for å sikre at sine underentreprenører respekterer lover og tariffavtaler og ikke bruker sosial dumping for å spare utgifter. I denne saken har LNS Saga arbeidet med offentlige myndigheter og fagforeninger for å sørge for at alle involverte vil få lønnen som avtalt, melder Andøy-selskapet i pressemeldingen.

LNS Saga skal nå ha en gjennomgang av sine interne rutiner for å hindre at en slik situasjon gjentar seg.