– Ofte er det fjorten dagers ventetid på avhør i Bodø. Det er ikke ideelt. Dette er saker som ikke kan vente, sa sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo da hun lanserte initiativet for å etablere et barnehus i Vesterålen.

Kapasitet

Politioverbetjent Børje Edvardsen ved lensmannskontoret i Andøy sier at de bruker Barnehusene ukentlig.

– I perioder har vi avhør der flere ganger i uken. Vi bruker mest det i Bodø, men også Tromsø blir brukt av oss på Andøya på grunn av flyrutene, sier han. I saker der barn og unge skal avhøres har politiet tidsfrister å forholde seg til.

– Klarer dere å holde disse fristene med de to Barnehusene man har i dag?

– Det kommer an på kapasiteten hos Barnehusene. Det er så stort behov fra hele fylket at vi ofte overgår denne fristen. Det er ikke noe problem for vår del, men det har med kapasiteten på barnehusene å gjøre, sier Edvardsen. Fra 2014 til 2015 økte antall avhør ved Barnehuset i Bodø fra 137 til 263.

Ressurskrevende

– Hva vil det bety for politiet lokalt å få et Barnehus i Vesterålen?

– For vår del er det å måtte reise til Bodø eller Tromsø en stor belastning. Vi har en hos oss som driver med tilrettelagte avhør og et lokalt Barnehus vil redusere reisevirksomheten til denne mye. Og i tillegg til å lette politiets arbeid betydelig, vil det også lette belastningen for barnet som skal avhøres, familien og følgepersoner, sier Edvardsen. Han opplyser at politiet bruker store ressurser på å organisere reisene i forbindelse med avhør. Politiet må også finne følgepersoner i de tilfellene sakene omhandler barnas familie.

– Det er synd at slike koordineringsoppgaver skal oppta kapasitet, som vi kunne brukt på etterforskning, sier Edvardsen.

Sedelighet

Politioverbetjenten opplyser at det er instruksfestet når de skal benytte Barnehus til avhør.

– Det er gjerne litt alvorlige saker og veldig unge barn, sier han.

– I hvilke typer saker bruker dere Barnehusene?

– Det er mye sedelighetsforbrytelser og familievold, sier Edvardsen. Han støtter initiativet fra sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo.

– Et lokalt Barnehus hadde gjort det mye lettere og mindre belastende å gjennomføre avhør av barn og unge, sier Edvardsen.