Onsdag skrev Klassekampen at Arbeiderpartiet hadde snudd i spørsmålet om Andøya flystasjon. Andøya var med på en liste over 11 punkter som partiet tok med seg inn i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret.

– Underveis i forhandlingene skal denne lista ha blitt kortet ned til fem mål. Andøya var fremdeles et eget punkt. Men etter å ha mottatt gradert informasjon under forhandlingene i Stortingets sikre kjellerrom, snudde Ap-ledelsen, skriver Klassekampen.

– Andøya var blant våre prioriterte baser, men ut fra en helhetsvurdering valgte vi å gå inn for nedleggelse, sier Huitfeldt.

– Har Arbeiderpartiet fått gradert informasjon de andre partiene ikke har fått?

– Det har vært mange møter på gradert nivå, men jeg vil ikke gå i dybden på hvem som har vært med på de graderte møtene, sier Huitfeldt.

Andøya kan få dronesenter Regjeringen må utrede et nasjonalt dronesenter lokalisert til Andøya. Det fremkommer i innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Samme informasjon

Det er imidlertid ingen ting som tyder på at Arbeiderpartiet har fått noen annen informasjon enn det de andre partiene har fått. Det understrekes fra flere kilder Andøyposten har snakket med. Også Forsvarsdepartementet bekrefter dette.

– Alle har fått den samme graderte informasjon om Andøya, og det var ingen ting i den informasjonen som skulle tilsi at vi skulle endre standpunkt i saken, sa Navarsete til Andøyposten torsdag.

Flere har meldt seg ut av Høyre, Ap og Frp Flere har meldt seg ut av Høyre, Ap og Frp – Vi må vurdere om det er grunnlag for ha et lokallag i Andøy, sier Yngve Laukslett i Andøy Høyre. Både Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har mottatt utmeldelser etter at de tre partiene går inn for å legge ned Andøya flystasjon. Mot Andøya

Kilder Andøyposten har snakket med, sier at det var hard kamp om Andøya innad i partiet og at Huitfeldt skal ha stått hardt på for å legge ned Andøya flystasjon.

– Andøya har vært den vanskeligste saken i denne langtidsplanen. Jeg gikk inn i dette arbeidet med mål om å finne en alternativ løsning for Andøya. Men etter å ha vurdert informasjonen vi har hatt tilgjengelig, stilt en rekke oppfølgingsspørsmål og snudd alle steiner, ble konklusjonen at ut fra et forsvarspolitisk perspektiv er samling av flyene på Evenes den riktige avgjørelsen, sier Huitfeldt.

Ledelsen i fylkespartiene skal torsdag eller fredag i forrige uke ha fått beskjed om at partiet ofret Andøya i avtalen med Høyre og Fremskrittspartiet.

Sentrumspartiene møtte dermed et Arbeiderparti som overhodet ikke var villig til å forhandle om Andøya.

Intern dragkamp

LO-leder Gerd Kristiansen bekrefter til Klassekampen at det har vært intern dragkamp i Arbeiderpartiet om Andøya.

– Hva som skjer i sentralstyret, har jeg lite lyst å gå ut med, men at det har vært en internt dragkamp, er det ingen tvil om. Det sitter folk fra Nordland Ap i sentralstyret som virkelig har gjort en god jobb i denne saken, sier hun til Klassekampen.