Andøy-ordfører Jonni Solsvik mener vedtaket i Stortinget om å sette inn ekstraordinære tiltak for å bistå Andøy-samfunnet etter vedtaket om nedleggelse av flystasjonen bør veie tungt for lokalisering av en oljevernbase. Samtidig tror han ikke dette fører til at en eventuell omkamp om flystasjonen skrinlegges.

For flere i sosiale medier og politikere i regionen har de siste ukene tatt til orde for at Andøy ikke bør si ja til gavepakker fra Stortinget før etter en eventuell omkamp er avgjort. Solsvik på sin side mener dette ikke bør ha noe å si.

Solsvik fortsetter å si at avgjørelsen i Stortinget om å ha «ekstra fokus» på Andøy-samfunnet er noe som må være med i bakhodet når lokalisering av en oljevernbase skal avgjøres. Samtidig er han klar på at en eventuell sammenblanding av grunnlaget i Andøy-nedleggelsen og en oljevernbase vil være en erkjennelse av at grunnlaget er feil.

- Om Regjeringen og Stortinget skulle fristes til å ikke gå gjennom grunnlaget for Andøy-avgjørelsen fordi de legger en oljevernbase til Andøy, så ville det på mange måter være en erkjennelse av at tallene er feil. Jeg vil heller gå ut fra at alle er opptatt av at grunnlaget for en slik dramatisk nedleggelse skal være mest mulig relevant og riktig.

Tidligere offiser ved Andøya Eirik Skarland: – Forsvaret har blitt et synonym for statlig sløsing Eirik Skarland er pensjonert offiser boende i Ålesund, men har erfaring som avdelingssjef på Andøya. Han har følgende å si om nedleggelsen av Andøya Flystasjon. Skuffet

Samtidig er det litt motvillig han nå snakker lokalisering. Solsvik har nemlig fra et tidlig stadium vært opptatt av innhold først.

- Vi er nå til de grader på banen når det gjelder lokalisering. Da oljevernbasen ble lansert etter regjeringsskiftet, var jeg på et oppstartsmøte departementet hadde i Svolvær. Da tillot jeg meg å advare mot at dette ikke måtte starte med en lokaliseringsdebatt.

Solsvik mener at innholdet er det som burde vært fokus først og fremst.

- En skulle heller samlet seg og presentert de ulike kompetansemiljøene en har for å skape innhold i en slik base. Jeg har vært opptatt av et vi først skal snakke om de nasjonale ambisjonene vi har for en slik base før vi snakker om lokalisering.

Resultatet har vært at Hadsel har inngått intensjonsavtale med Vågan om lokalisering og innhold av en slik base. Øksnes har også fremmet sitt kandidatur. Det synes Solsvik er beklagelig.

- Jeg skulle ønske vi kunne stått sammen og tatt lokalisering til slutt. Da kunne vi sørget for at basen hadde et så godt innhold som mulig. I sum har vi i Vesterålen likevel fått kartlagt hva kompetansen er i Vesterålen som helhet, men vi står ikke samlet og det er beklagelig.

Flere plusser

Solsvik mener alle de mulige lokasjonene for en base har plusser og minuser.

- Hadsel har Fiskebøl og Norlense. Sortland har kystvakta, Øksnes har en infrastruktur og et miljø som er bra og i Andøy har vi blant annet Andøya Space Center og Andøy Videregående skole med sin miljø- og energilinje. Vi har også et vedtak fra Stortinget som tilsier at Andøy skal få spesiell oppmerksomhet fremover, sier han og legger til.

- Jeg synes vi fortsatt skal fokusere på innhold, og at lokaliseringen skal bli avgjort av hva som helhetsmessig er den riktige plasseringen ut fra innhold. Der mener jeg Andøy står godt på egne bein.