Rasteplassanlegget ved Bukkekirka blir det andre store prosjektet langs Nasjonal turistvei Andøya.

I 2013 åpnet utsiktspunktet på Kleivodden mellom Andenes og Bleik til en prislapp på 5,6 millioner kroner.

Dette prosjektet blir mye større, med en prislapp på 18 millioner kroner. I tillegg brukes det drøye to millioner kroner på å skaffe strøm til området.

Vant i 2007

Det var Morfeus arkitekter som i 2007 vant konkurransen om å utforme rasteplassanlegget ved Bukkekirka.

– Vi gleder oss over at entreprenør skal engasjeres slik at prosjektet kan realiseres i løpet av det neste året, sa Cecilie Wille og Caroline Støvring i Morfeus arkitekter til Andøyposten da anbudet ble sendt ut tidligere i år. De to opplyste at målet er at anlegget skal tilrettelegge for oppdagelsesferd og variert bruk for både langveisfarende og fastboende.

– Vi håper anlegget vil fungere som planlagt. Hensikten er å tilrettelegge for korte og lengre opphold med oppdagelsesferder ut i det storslåtte landskapet, sa de, og skryter av samarbeidet de har hatt med Nasjonal Turistvei om prosjektet.

– Vi syns det er veldig morsomt og inspirerende å samarbeide med Nasjonal Turistvei og opplever at prosjektet er i svært trygge hender med prosjektleder Hugo Fagermoe på plassen, sa de.

Støvring understreker at anlegget ikke skal berøre naturen i området.

– Vi skal introdusere spredte elementer i landskapet. Rasteplassene på sør- og nordsiden av Bukkekirka berører ikke naturen i området. Hensikten med prosjektet er å støtte opp om de kvalitetene som er på stedet, sier Støvring.

Les også: Panoramautsikt fra toalettskåla

Valgte Veidekke AS

Gjennom en anbudsprosess i høst har Statens vegvesen valgt Veidekke AS som entreprenør for byggeprosjektet. Etter det Andøyposten erfarer hadde de lokale entreprenørene Karstein Kristiansen Entreprenør AS, Thore Magnussen & Sønn AS og Sortland Entreprenør AS også gitt tilbud på byggeprosjektet i bukkekirka.

Tirsdag var det byggemøte og befaring av anleggsplassen. Der deltok Statens vegvesen, Veidekke AS og Arkitektene Morfeus AS.

– I og med møte og befaring tirsdag er anleggsarbeidene med Bukkekirka i praksis påbegynt. Anlegget beregnes stå klart høsten 2017 og åpnes til sesongen 2018, opplyser Per Ritzler i Nasjonale turistveger til Andøyposten.

Parkeringsplasser

Anlegget som nå skal bygges, består av flere deler i og rundt Bukkekirka. Nord for Bukkekirka blir det en parkeringsplass med plass til en buss, tre bobiler og åtte personbiler.

– Parkeringsplassen er utformet som en gruslagt flate som følger veiens stigning, med en helning mot nord. Parkeringsplassen avsluttes med skråvegger ned mot terrenget, forklarer Ritzler. Innenfor parkeringsplassen kommer et servicebygg med toalett. Det ligger på et betongflak.

– Toalettanlegget er utformet som en selvstendig konstruksjon i stålplater med vegger av glass med enveisspeil. Inne fra toalettene har man utsikt til tinderekken i nord. Fra utsiden reflekterer speilene det storslåtte landskapet, opplyser Ritzler.

Les også: Vil ha bedre Måtind-parkering

Flere elementer

Det skal etableres rasteplassområde, både på nord- og sørsiden av Bukkekirka.

– Eksisterende terrengformasjoner og steiner benyttes som utgangspunkt for utforming av gulvet, samt møblering som bretter seg opp av denne. Fra rasteplassen kan man gå ned på terreng og videre ned til fjæra, der det blir bålplass. På veien passeres geologiske formasjoner og særegne mønstre i fjellet, forklarer han. I tillknyttning til den eksisterende stien, som går til fyret, skal det bygges en smal klopp på den laveste delen av vika, der tang og tare kan slå opp på uværsdager.

– Denne svever noe over terrenget og kan også benyttes som benk, opplyser Ritzler.

Les også: Og nå tenker de på vinteren

Tilrettelagt

I forbindelse med arbeidene er det fokus på at anlegget skal være tilgjengelig for alle.

– Det er tilrettelagt for adkomst for bevegelseshemmede mellom parkeringsplass, servicefunksjoner og rasteplass. Dekker og overganger utformes slik at de ikke er til hinder for rullende hjelpemidler eller synshemmede, forklarer Ritzler.

Vann og avløp

Fagermoe sier at det skal borres etter vann slik at anlegget blir selvforsynt.

– Når det gjelder avløp, er anlegget helt lukket. Alt går til en tank, sier Fagermoe.

Les også: Hadde besøk av stor britisk reiselivsarrangør

Samisk

Noe av det første som skjedde tirsdag, var at det samisk kulturminne ble inngjerdet.

– Vi har hatt god dialog med Sametinget, og skal ikke berøre samiske kulturminner i området. Det skal også settes opp informasjon på samisk i området, sier Fagermoe.

Les også: Fortsatt ingen info når turistveien stenger

Handler lokalt

Det er som nevnt Veidekke som har fått oppdraget.

– Vi regner med å ha fem mann i arbeid på anlegget. Vi har leid et hus på Nøss til arbeiderne, og butikken på Nordmela skal sørge for middag til arbeiderne. Vi handler dermed en del lokalt, sier Ivar Kleven i Veidekke.

Her settes det opp gjerde rundt et samisk kulturminne i området. – Vi har hatt god dialog med sametinget og skal også sette opp informasjon på samisk her, sier Hugoe Fagermoe i Statens vegvesen. Foto: Jørn Aune