Mange kommer i julestemning av å se Frelsesarmeens julegryte med smilende soldater rundt omkring i nærmiljøet. Nå når korpset på Andenes igjen har fått fast bemanning i sersjant Mona Andreassen er det klart for å ta opp den årvisse juletradisjonen i Andøy igjen.

Torger Ugstad er blant dem som savnet julegryta i fjor. Han har stått som frivillig og samlet inn penger ved julegryta i seks år tidligere i Drammens-området.

– Det er så koselig. Det å gi folk mulighet til å gi til trengende midt i sitt daglige overflod gir mening. Det er først da jeg kommer i julestemning, sier han.

Takknemlig

Andreassen er kjempeglad for at folk stiller opp som frivillige for å hjelpe til med innsamlingen.

– Vi er ni stykker, og vi synes det er veldig godt å bli så godt mottatt med tilbud om å stå inne i de ulike bygdene i Andøy som vi kommer til, smiler hun.

Det starter med Risøyhamn førstkommende lørdag, så går det slag i slag med både Bleik, Åse fredagen etterpå. Andenes får besøk lørdag i den tredje adventshelga og fredag i den fjerde, før det hele avsluttes i Risøyhamn lørdagen før julaften.

– Alt vi får inn går til trengende lokalt, og det muliggjør trivsels- og velferdstiltak, utenom den ordinære driften av Frelsesarmeen, sier hun.

180 julegryter

Andøygyryta er en av Frelsesarmeens 180 gryter over hele landet i desember.

I Norge vokser 92.000 barn opp i familier med vedvarende lav inntekt, det er nesten hvert tiende barn.

– Tallenes tale er klar. Fremdeles er det svært mange i Norge som lever i fattigdom, og vi er avhengig av at nordmenn gir i julegryta for å hjelpe dem, sier leder Elin Herikstad for velferd og utvikling i Frelsesarmeen.

Det er snakk om grunnleggende behov som mat, klær, tak over hodet. Fritidsaktiviteter og ferier er ofte en umulighet.

Julegryta i Norge ble første gang satt ut i 1901.