Solsvik slo fast at lyset ikke er slukket i Andøy, selv om Stortinget har vedtatt å legge ned Andøya flystasjon.

– Vi må ha fokus på de mulighetene vi får når Stortinget har sagt at man skal gjøre en ekstraordinær innsats for Andøy. Men vi gir ikke opp når det gjelder nedleggelsen av flystasjonen. Vi skal stå på «til the bitter end» når det gjelder å få fram beslutningsgrunnlaget. Og jeg er sikker på at når det kommer på bordet, vil det vise seg å være en feil avgjørelse, sa Solsvik.

Han sa også at Aps forslag om å bevilge 100 millioner kroner til Andøy er bra, men at det i seg selv ikke løser noen problemer.

– Men det er en god start og et signal om at man ønsker å gjøre noe. Jeg forventer også at regjeringen vil komme med tiltak i statsbudsjettet. Hvis ikke mister man all troverdighet, sa Solsvik.

Omstilling

Han sa at omstillingen må føre til at næringsarbeidet i kommunen styrkes, at man styrker samarbeidet med Andøy næringsforening og at man må få på plass kommunale planer, slik at manglende reguleringsplaner ikke blir til hinder for utviklingen.

– Etter forrige runde med omstillingsarbeid, har vi også lært at vi må bygge opp utviklingskompetansen selv, i stedet for å hente den inn. De vi henter inn, forsvinner når prosjektene er ferdig og da sitter v igjen uten denne kompetansen, sa Solsvik.

– Hvem skal regne?

Egil Rasmussen var opptatt av hvem som skal regne på tallene.

– Skal de Ine Eriksen Søreide og Øystein Bø regne på dette selv. Når man bruker de samme tallene får man som regel samme svar, sa Rasmussen.

Han lurte også på hvor man sparer på en nedleggelse.

– Nå vet vi at e-tjenesten blir på Andøya og at rullebanen skal drives videre. Hvor sparer de pengene, spurte han.

Han pekte også på at argumentene for nedleggelse har endre seg underveis.

– Det siste som kom var at flystasjonen ligger for nært befolkningen, sa Rasmussen.

– Det har vært en av våre største utfordringer, at begrunnelsen for å legge ned har vært et bevegelig mål, svarte Solsvik.

Fiskeri

Det ble også en del snakk om fiskerinæringen og havneprosjektet på Andenes.

– Vi har flere havner i Andøya, men det snakkes bare om Andenes, sa Bjørnar Sellevold.

– Er det mulig å få noen rekrutteringskvoter til Andøy, for å få flere ungdommer inn i fiskerinæringen, spurte May Britt Johansen i Andøy næringsforening.

– Jeg har ikke tro på rekrutteringskvoter. Da bør man heller få til bedre finansieringsordninger for ungdom som vil inn i fiskerinæringen, sa Kai Elvan.

De som må flytte

Sigve Larsen var opptatt av dem som mister jobbene.

– Hva med dem som må flytte fra hus i Andøy og vil sitte igjen med stor gjeld, spurte Larsen.

– Det er jo verst for de unge som nettopp har etablert seg. Derfor er jeg opptatt av få så mange råd som mulig til hvordan vi skal gå videre. Det verste som kan skje, er at vi går inn i en samfunnsdepresjon. Det tror jeg ikke vi gjør. Dette samfunnet er så til de grader rigget for å det motsatte, sa Solsvik.

– Vi skal stå på «til the bitter end» når det gjelder beslutningsgrunnlaget for å legge ned flystasjonen, men vi må også arbeide med de mulighetene vi har i Andøy, sa Solsvik. Foto: Jørn Aune