I Andøy er det mange små butikker og bedrifter, der eierne nå kjenner på usikkerhet for fremtiden etter at Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vedtok å legge ned Andøya flystasjon.

– Da vedtaket ble gjort, så må jeg innrømme at jeg kjent på følelser som panikk og redsel. Klarer vi å drive bedriften videre nå, sier Tone Adolfsen Dahler, som driver interiørbutikken Himmel & Hav på Andenes.

– Trenger litt hjelp

De negative følelsene snudde ganske raskt, og ble erstattet med kamplyst.

– Nei, dette skal vi klare. Vi skal bevare det unike næringslivet vi har, men skal vi greie det så trenger vi litt hjelp. Andværingene må hjelpe oss med å tenke over hvor de legger igjen pengene sine. Går de til store kjedebutikker og store internasjonale konsern eller går de til de små lokale bedriftene og butikkene, sier hun. Dahler sier at en start kan være å sjekke prisen lokalt før du bestiller på nett. Kanskje klarer den lokale andøybedriften å matche nettprisen eller gir deg en tilleggsservice som veier opp for at varen er noen kroner dyrere.

– Hver krone som blir lagt igjen i kommunen er viktig, og det gjelder hele Andøy. Vi har for eksempel mange flotte bygdebutikker med unikt vareutvalg, som vi må støtte for at de skal bestå, sier hun.

– La oss stå sammen

Dahler sier at hun merker at det er en del patriotisme hos en del andværinger denne julehandelen, og hun har sett flere som har skrevet på Facebook at «i år skal jeg handle alle julegavene i Andøy».

En av dem som har skrevet om dette på Facebook er Marit Strand Nordheim, og veldig mange har delt og likt hennes innlegg, der hun skriver:

Slå ring om næringslivet i Andøy! I dag har vi vært på julehandel. Vi gikk fra butikk til butikk og møtte mange hyggelige og flinke butikkansatte som hjalp oss på best mulig måte. Det ble til slutt hele 10 gaver i posene før vi kom oss hjem. I disse dager føler jeg at det er ekstra viktig å støtte opp om de tilbudene vi har her i kommunen. La oss stå sammen om å bidra til at vi beholder alle butikkene og ikke minst arbeidsplassene vi har her i Andøy.

Dobbelt lokalt

– Det er mange andværinger som handler lokalt, men vi tror det mange som ikke gjør det også, så derfor vil vi gå ut med denne lille oppfordringen om å tenke over hvor du legger igjen pengene dine, sier hun. Mange av de små butikkene i Andøy tar også inn produkter laget i Andøy, så da kan man handle «dobbelt lokalt».

– Vi har for eksempel en egen «avdeling» med produkter fra Andøy og Nord-Norge. Disse er kjempepopulære, og mange synes det er artig å sende slike ting i gaver til utflytta andværinger, sier Dahler.

Langåpent

For å legge til rette for lokal julehandel har butikkene i sentrum langåpent både på torsdager og lørdager fram mot jul.

– Siste søndagen før jul har vi også søndagsåpent, og hele den siste uka før jul er det langåpent hver dag, så vi har lagt til rette for at alle skal finne et tidspunkt til julehandelen som passer for dem, sier Dahler.

LOKALT: Både hos Tone Adolfsen Dahlers butikk (bilde) og mange andre små butikker i Andøy, finner du lokalproduserte produkter. – Dette er kjempepopulære produkter, sier Dahler. Foto: Tony Gulla Sivertsen