Sur vind til tross - det var bare blide fjes å se på i Andenes havn onsdag - der to prosjekter er avsluttet, som gir brukerne av havna bedre forhold.

Tirsdag denne uka ble NATO-kaia overlevert, etter at Karstein Kristiansen Entreprenør har renovert kaia og utbedret skadene som oppsto under en storm for over to år siden.

Slet seg i uværet

Sikkerhetssjef Odd Bernt Mevold husker godt dramatikken som da utspant seg.

– En diger lekter full av steinblokker var ikke tilstrekkelig sikret, og slet seg i uværet. Det kunne blitt en katastrofe. Både havna og flåten kunne blitt rasert. Det var voldsomme krefter i spill. Men god innsats fra fiskere og personell fra teknisk hindret at lekteren fikk gjort mer skade.

– Lekteren kilte seg fast under NATO-kaia, og påførte anlegget her store skader. Men nå er dette utbedret. Det har vært et omfattende arbeid, forteller Odd Bernt Mevold.

Tryggere hverdag

Brukerne hos BP Fuel Service Bjørnar Jørgensen og Kenneth Pettersen Lyngseth er glad kaia er ferdig renovert og klar til bruk.

– Det gjør hverdagen vår tryggere og enklere både for oss og båtene at anlegget igjen kan brukes til lossing av drivstoff, sier Jørgensen og Lyngseth.

Fiskerne har også grunn til å glede seg. På motsatt side av havnebassenget – parallellt med fergekaia – har ei ny flytekai kommet på plass.

– Bare formalitetene gjenstår før kaia formelt kan tas i bruk. Anlegget er klart og nødvendige godkjenninger er på plass, forteller Odd Bernt Mevold.

1,2 millioner kroner

Seksjonsleder Stein Andreassen og havnesjef Håkon Strand er også godt fornøyd.

– Kaianlegget kom totalt på 1.275.000 kroner, hvor vi har fått 625.000 kroner i tilskudd hos Kystverket. Plasseringa er midlertidig, ettersom anlegget må flyttes på et gitt tidspunkt i forbindelse med det store havneprosjektet som ligger inne i Nasjonal Transportplan. Men behovet er så stort at dette var et nødvendig grep å ta nå, fremholder de to.