Gunnar Jan Olsen støtter næringslivets oppfordring til andværingene. Sjøl handler han mest mulig lokalt – og har lang og god erfaring med det.

– For min egen del er jeg bevisst på dette, og jeg har god erfaring med å handle lokalt. Firmaene her er konkurransedyktige, og det må de selvsagt være om folk skal benytte dem.

– En del tenker at når Forsvaret forlater, så vil butikkene slite. Men jeg hører at flere bedrifter allerede nå sliter tungt, og det er bekymringsverdig.

– Blir alle tapere

– Vi blir alle tapere om lokale bedrifter må avvikle. Jeg hører rykter om at det kan være permitteringer på gang nå, og det er urovekkende.

– Det er julehandel nå, og jeg oppfordrer folk flest til å handle lokalt i størst mulig grad. Vi har mange gode bedrifter, tjenesteleverandører og firmaer i Andøy, og skal vi beholde dem må vi bruke dem når vi gjør våre innkjøp.

– Flere bedrifter har svært trange marginer. En liten omsetningssvikt kan da bli vanskelig å takle. Så om det var viktig å handle lokalt før, er det blitt ekstremt viktig nå. Det er viktig å ha i bakhodet når man skal handle inn årets julegaver, men også resten av året. Ellers ender det med at vi må til Sortland for å kjøpe spiker og beslag, eller at vi må ta til takke med de bøkene eller blomstene som er å få kjøpt hos dagligvarebutikkene. Jeg tror de færreste vil ha det sånn, sier Gunnar Jan Olsen.

LES OGSÅ: – Tenk over hvor du julehandler i år

– Mange har prosjekter på gang

Butikksjef Tor Gunnar Langnes hos Byggmakker Andenes sier det er mange som har lagt prosjekter på vent.

– Stortingsvedtaket har allerede slått veldig negativt ut. Vi merker det veldig godt at mange har prosjekter på gang, og arbeider de har fått pristilbud på. Planer de fleste har lagt på is. Vi håper alle at beslutninga omgjøres. Men i motsatt fall er det er viktig at omstillingstiltak igangsettes umiddelbart, slik at situasjonen kan normaliseres, sier Langnes.

– Noen uttaler at bankene har satt foten ned, og sier det er grunnen til at de må legge ting på is, tilføyer Langnes.

– Ingen endring

Lokalbanksjef Astrid Enoksen Stenvoll understreker at de ikke har endret sin utlånspolitikk.

– Vi har hørt de samme ryktene, men jeg kan bare si at dette kjenner ikke vi oss igjen i. Vi har tro på at Andøy har potensiale – i flere næringer – selv om det akkurat nå er utfordringer. Vi har ikke endret vår utlånspolitikk. Også i en normalsituasjon er det folk som vil få avslag på lånesøknader, men det gjelder altså ikke flere enn normalt, sier hun.

– Vi har tro på at Andøy har ei lys fremtid, selv om Stortingets vedtak skaper uro og endring om det blir stående. Det er likevel stort potensial i andre sektorer, og vi har ikke endret vår utlånspolitikk, sier lokalbanksjef Astrid Enoksen Stenvoll i Sparebanke1 Nord-Norge. (Arkivfoto: Alf Ragnar Olsen) Foto: Alf Ragnar Olsen