Miljøarbeider Hermod Bakkevoll sier at Flyktingtjenesten føler seg veldig privilegert over at Kristin valgte å komme til Andøy som programkoordinator og rådgiver.

– Hun er en meget dyktig person som kan arabisk, og er nok attraktiv for de fleste kommuner med bosetting av flyktninger, sier han.

Spesiell utdanning

Andøyposten ønsker å finne ut hvorfor en ungdom fra Kongsberg velger å ta en bachelorgrad i Midtøsten-studier og arabisk, samt en master i sosialantropologi.

– Jeg har møtt folk som sier at jeg utdanner meg til arbeidsledighet. Årsaken til at jeg valgte denne utdannelsen er at den handler om livet overalt i ulike former. Jeg oppdaget etter hvert at den type utdanning og kompetanse ville egne seg veldig bra for arbeid med flyktninger. Jeg er opptatt av sårbare grupper, og masteroppgaven min ble skrevet om flyktninger. Så jeg har nå fått drømmejobben, der jeg får brukt utdanning og personlighet veldig mye, smiler Kvadsheim.

FN-akademiet

Interessen startet på folkehøyskolen med faget FN-akademiet.

– Vi lærte om FNs kjernesaker, og kunnskapen om Midtøsten åpnet en ny verden for meg. Jeg

følte meg snytt fra årene på videregående skole der vi kun lærte om hvordan kriser og kriger har påvirket Europa. Ingen

hadde lært meg om resten av verden og de historiske og geografiske sammenhenger. Dette ble grundig kompensert på studieturer i Midtøsten, Jordan, Palestina og Israel. Jeg fikk lyst til å lære mer om hvordan mennesker lever på andre måter for å få en bedre forståelse av verden, forteller Kristin.

På Midtøsten-studiene lærte hun om stabilitetens pris med diktatorstyret, og så kaoset som oppsto under den arabiske revolusjonen.

Hun ble inspirert av en venninne fra studietiden som jobber i flyktningtjenesten i Kvalsund, til å søke jobber utenfor Oslo og Kongsberg.

– Jeg jobbet med flyktninger i Røde Kors, og fant ut at jeg ønsket å jobbe med integrering i kommunene. Jeg hadde lenge ventet på en god anledning til å få oppleve Lofoten og Vesterålen, mer enn å ta en ukes ferie her oppe, sier hun.

Fant tonen med Lena

Det startet med at hun ringte flyktningkonsulent Lena Spjelkavik.

– Vi pratet en time, og det føltes så godt å treffe en leder som jeg var skikkelig på nett med, og som jeg tenkte at jeg hadde likt å jobbe med. Det ble en uvirkelig opplevelse, og jeg søkte på jobben. Det ble skypeintervju, og så fikk jeg jobbtilbud, og tiltrådte 4. mars, minnes hun.

Kvadsheims hovedoppgave var å sørge for et fulltids, helårig introduksjonsprogram for bosatte flyktninger i Andøy.

– Introduksjonsprogrammet går ut på få inn mer kunnskap om samfunnet. Nå har voksenopplæringen i Andøy kommune overtatt ansvaret for gjennomføringen, men siden bosatte flyktninger følger ferieloven, og dermed må ha et tilbud i skolens ferier, så er det også en del ting vi måtte fylle tomrommet med. Blant annet lagde vi internasjonal kafé som ble meget populært, sier hun.

Nå har Kvadsheim først og fremst ansvar for individuelle samtaler med dem som skal gå introduksjonsprogrammet for å få på plass individuelle planer.

– Selv om jeg behersker arabisk, så bruker vi tolk i slike viktige samtaler, for å være helt sikkert på at alt blir forstått korrekt, sier hun.

Stortrives

Kvadsheim trives veldig godt på Andenes.

– Det er så godt å bo på et lite sted, der alle kjenner alle. Plutselig er man innom butikken og møter to andre som står og kikker på de samme bananene, smiler hun.

Hun er fascinert av den vakre naturen som river i kinnene når man kommer på jobb.

Samtidig liker hun det aktive kulturlivet her ute. Aktivitetsnivået med kor, korps, konserter og yoga er det bare å få bakoversveis av.

– Da jeg kom oppover var jeg redd for ikke få venner man kunne bli ordentlig kjent med. Men sjefen min ordnet det også. Hun koblet meg sammen med tre andre nyinnflyttede, og vi fant tonen med en gang. Lena er en menneskekjenner som sørget for at jeg skulle trives godt sosialt også, smiler Kvadsheim.

Rivende utvikling

Flyktningtjenesten i Andøy er i vekst.

– Jeg visste jeg ikke noe om den utviklinga som jeg kom til i Andøy. Det ligger føringer fra IMDI (immigrasjons- og mangfoldsdirektoratet) og regjeringa om hvordan kommunene må tilpasse flyktningtjenesten. Det er utrolig spennende å komme som nyutdannet å få lov å være med å forme dette, sier Kvadsheim.

Hun jobber sammen med fem andre. Andøy kommune er i ferd med å ansette en til, og i mandagens kommunestyremøte ble det vedtatt at det skulle opprettes ytterligere en stilling.

– Da jeg kom oppover var jeg redd for ikke få venner, men sjefen min ordnet det også. Hun koblet meg sammen med tre andre nyinnflyttede, og vi fant tonen med en gang, sier Kristin Kvadsheim. Foto: Mette-H. Berger Amundsen