I Rådhuset på Andenes hadde Andøy kommune satt sin krisestab ledet av ordfører Jonni Solsvik. Både politiet og Røde kors er en del av kommunens kriseledelse.

– Denne gangen hadde vi ikke med Forsvaret, som jo sitter på betydelige ressurser. Forsvaret er også en del av krisestaben, sier Solsvik.

Atomulykke

Scenariet var forlis av en atomdrevet båt utenfor Vesterålen med fare for radioaktive utslipp. Etter hvert strømmet det inn meldinger til kommunen.

– Fylkesmannen hadde et opplegg der det også kom meldinger fra innbyggere i kommunen som hadde forskjellige spørsmål, for eksempel om husdyra kunne gå ute, sier Solsvik.

Kommunikasjon

Solsvik mener de har stor nytte av slike øvelser.

– Dette er en såkalt papirøvelse, men det har likevel stor øvingseffekt. Et slikt scenario vil sette hele samfunnet på ei stor utfordring. Vi satte krisestab og fikk øve både på internkommunikasjon og kommunikasjon med fylkesmannen, sier Solsvik.

Og nettopp kommunikasjon er et nøkkelord.

– I dag har de aller fleste rask tilgang på informasjon. Det er ikke slik at vi kan ta oss god tid før vi går ut med informasjon. Vi er derfor nødt til å være tidlig ute med korrekt informasjon om konsekvenser, tiltak og råd til befolkningen. Her er det klart ting som kan vi kan forbedre oss på, sier Solsvik.

– Har vært flinke

Øvingsleder Silje Johnsen hos fylkesmannen i Nordland er så langt fornøyd med øvelsen.

– Vi venter nå på tilbakemeldinger fra kommunene, men kommunene har gjort det de skal og har vært flink til å øve. De skal ha ros for at de deltar og setter beredskap på dagsorden, sier Johnsen.