Kvinner mellom 49 og 69 år inviterer annethvert år til røntgenundersøke av brystene i regi av det offentlige mammografiprogrammet. Tradisjonen tro sto mammografibussen utenfor idrettshallen på Andenes årets første to uker. Fredag kjørte den til Sortland, og i dag (mandag) var de i gang med undersøkelser der.

– Flotte damer

Radiografene Elisabeth Handberg, Merete Lundli og Ann Hilde Sletten synes vesterålingene er en flott gruppe damer som er positive og takknemlig for tilbudet de får.

– Det er veldig givende å jobbe med ei gruppe som gir umiddelbar tilbakemelding på det vi gjør. I gjennomsnitt er det 20 prosent som ikke møter. Vi anbefaler folk å stille på mammografi. Vi er veldig fleksibel med å bytte timer, sier hun.

Dersom folk har glemt timen, så sørger de for at de som tar kontakt får seg i en ny time. De som ikke møtte i Andøy, vil bli innkalt til Sortland. Det er bare andværinger i Vesterålskommunene som slipper å reise til Sortland.

Trioen reagerer på negativ omtale av effekten av mammografiundersøkelser.

– Den siste forskninga viste at det er nyttig. Det er opp til 30 prosent økt overlevelse på den gruppa som møter i programmet. Vi hadde aldri satt så mye ressurser i sving, dersom dette ikke hadde virket. Statistikker kan snues og vris, sier Handberg.

Brystdiagnostisk senter

Enhetsleder Anita Norum ved brystdiagnostisk senter, sier at det bare er Nordlandssykehuset i Bodø som har brystdiagnostikk.

– Vi får spørsmål fra folk om hvorfor de ikke kan komme til lokalsykehuset sitt, men det er blitt så spesialisert at vi ikke kan ha slik kompetanse overalt, sier Norum.

Mammografibussen står på Sortland til påske. Vi har innkalt 3170 damer. Etter påske fortsetter vi til Innhavet. Det er Hamarøyområdet, sier Norum. Norum er stolt av det gode oppmøtet til mammografiundersøkelser i Nordland.

– Vi ligger og kniver på første og andre plass i landet. I Andøy møtte 557 av 600 innkalte. Det er bra. Særlig med tanke på at mange av dem som ikke kom, foretrekker å dra til Sortland, sier hun.

Rammer flest

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner. 3415 kvinner fikk brystkreft i 2015. Mammografiprogrammet har som mål å redusere dødeligheten av brystkreft blant kvinner som inviteres.