Andøy kommune har i lang tid slitt med legedekningen og har i stor grad vært avhengig av vikarer for ha nødvendig legetilbud til innbyggerne.

Nå tar kommunen grep.

– Jeg orienterte formannskapet om at det er behov for å sette inn individuelle tiltak for å bedre legesituasjonen, særlig på Andenes, sier Solsvik.

Orienteringen ble gitt i lukket møte i formannskapet mandag.

– Uholdbar situasjon

– Det har vært en situasjon som har vært uholdbar for pasientene, der vi før jul var i en situasjon der vi stod uten noen av de faste legene på Andenes. Pasienter opplevde at de måtte fortelle sin sykehistorie om og om igjen til nye vikarer, sier Solsvik, som håper at man nå skal klare å rekruttere leger til to ledige fastlegehjemler på Andenes.

– En del av løsningen kan være å gi bedre rammebetingelser. Det handler ikke bare om lønn, men også om hvordan vi organiserer tjenesten. Økonomisk sett blir ikke dette dyrere for kommunen, sett opp mot innleie av stadig skiftende vikarer, sier Solsvik.

Han håper at ting løser seg snarlig.

– Har avklart ut juni

Enhetsleder Jørn Vollan sier at man nå har avklart bemanningen ved legekontoret på Andenes ut juni. Ved kontoret i Risøyhamn er et fast ansatte leger i begge legehjemlene.

– Det er leger i to av fire legehjemler på Andenes. Håkon Løtvedt blir fastlege på Andenes fra 1. mars, men er allerede på plass siden han har sin siste måned som turnuslege på Andenes. Vi har også inngått avtaler med vikarer slik at situasjonen er avklart ut juni, sier Vollan.

Langtidsavtale

Han sier at man har inngått en langtidsavtale med en vikar fra 20. februar og ut august.

– Det er en vikar som ikke har vært her før, men som vil være her en tid fremover. To andre vikarer som skal være ved kontoret, har vært i Andøy før. Det vil dermed være tre til fire leger ved kontoret på Andenes til ut juni. Det vil gi en bedre situasjon for pasientene, sier Vollan.

Han sier at målet er å få avklart bemanningen ut august for å skape forutsigbarhet.

– Samtidig lyser vi ut de to fastlegehjemlene, og håper å få rekruttert fast ansatte leger til dem, sier Vollan.