Prosjektleder Lisbeth Seppola forteller at arbeidet med å finne en egnet lokalisering for det nasjonale hvalmuseet «The Whale», har pågått i lengre tid.

– Arbeidsgruppa som har jobbet med lokaliseringsspørsmålet har bestått av Geir Maan, Robert Svendsen, Arne Blix, Håkon Strand, Tone Adolfsen Dahler, Camilla Ilmoni og meg. Vi har hatt to lange prosessmøter hvor kriteriene og kravene til lokalitenene har vært diskutert og gjennomgått, hvor man deretter har eliminert uaktuelle områder.

– I dette arbeidet har også kravene som styringsgruppa i prosjektet har vedtatt, ligget til grunn. Blant annet gjelder det krav om nærhet til sentrum og nærhet til havet. Så har dette blitt arbeidet videre med i forhold til ulike andre hensyn som nødvendigvis må tas.

– Nærheten til havet og det faktum at det skal være en unik lokalitet med et uteområde som skal kunne stimulere til aktivitet og kreativitet har veid tungt. Vi skal bygge en unik attraksjon som fortjener en unik beliggenhet.

– Både Sløyken-området og Vikanbukta har ulike fortrinn. Begge ligger nært havet og nært sentrum. Begge steder er det mulig å bygge utover havet. I Vikanbukta kan det bli nærmest et bygg stående i havet med landfeste, mens det i Sløyken kan bygges fra klippene og ut i havet. Vikanbukta ligger mot Andfjorden som er rik på hval, med utsikt til Senjafjellene og havna, mens Sløyken lokker med usikt mot fyrtårnet, nærhet til hvalsafariaktørene og panorama over strender, fjell og horisonten over Bleiksdjupta og hvalens rike. At omgivelsene og uterommet rundt «The Whale» i seg selv skal være en opplevelse, som tiltrekker seg gjester - har også vært avgjørende. Det samme gjelder hensynet til at dette skal bli en stor og trafikkskapende attraksjon, og hensynet dette medfører. Dette er kvalitetene som gjør at lokaliseringsgruppa anbefaler at det jobbes videre med Sløyken og Vikanbukta. Men jeg vil understreke at ingenting er avgjort. Det har ikke vært dialog med grunneiere, og andre berørte. Det vil man jobbe med i neste fase av prosjektet, sier Lisbeth Seppola.

UNIKT: – The Whale skal bli en unik attraksjon, som fortjener en unik beliggenhet, sier styreleder Lisbeth Seppola. Foto: Alf Ragnar Olsen