Næringssjef Brita Erlandsen har nå tre søknader om stønadslån til fiskebåter til behandling.

En av dem er fra selskapet Ainnesjenta AS, som eies av Stian Kristiansen (52 prosent) og Andenes kystfiske AS. Andenes kystfiske AS eies av Andenes havfiskeselskap AS og Kai Elvan med 50 prosent hver.

– Vi har ikke kjøpt noen båt, men når den rette båten dukker opp er det bare å slå til, sier Stian til VOL.

Han er til vanlig fisker om bord i «Ole Elvan».

– Vi får se hvordan det blir – om jeg også fortsetter om bord her, sier han.

– Hva med en større båt etter hvert?

– Man er nødt til å starte et sted, sier han.

Prosjektet har en total ramme på 5 millioner kroner, og selskapet har søkt om 1,250 millioner kroner i stønadslån fra Andøy kommune.

Stifter selskap

Andenes kystfiske AS er også med i et annet båtprosjekt sammen med Mathias Høyning.

Her har man søkt om 450.000 kroner i stønadslån til et prosjekt på 1,5 millioner. Også dette handler om kjøp av en sjark.

Har kjøpt båt

En som har kjøpt båt, er Rune E. Myre på Nøss i Andøy. I fjor ble han fisker igjen med «Soltind» etter å ha vært kaptein på en av verdens største cruisebåter.

Nå har han kjøpt en sjark som har fått navnet «Maria». Sjarken kommer fra Finnmark, og har en torskekvote på 40 tonn.

– Foreløpig ligger båten i Risøyhamn, men jeg skal ta den til Nordmela etter hvert. Først skal vi fiske opp kvota til «Soltind». Samfiskereglene gjør at jeg i år må fiske med begge båtene. Neste år kan kvotene fiskes med en båt, sier Myre til VOL.

– Flott ordning

Han har søkt om 500.000 kroner i stønadslån fra Andøy kommune.

– Det er en veldig bra ordning. Dersom man får stønadslån, får man bedre betingelser i bankene, og det er bra, sier Myre.

Behandles i neste uke

Erlandsen sier at søknadene om stønadslån blir behandlet i neste uke.

– Vi får se om vi klarer å innvilge søknadene fullt ut. Det er ikke mye penger igjen i fondet til stønadslån. Men det kom inn 1,3 millioner kroner etter at «Sennholmen» ble solgt, sier Erlandsen.

Næringssjef i Andøy, Brita Erlandsen, har nå tre saker om stønadslån til nye fiskebåter i Andøy til behandling. Foto: Bjørn Inge Karlsen