«Oskars Amerika» er en barnefilm spilt inn på Andøya og i Målselv. Filmen hadde verdenspremiere under den internasjonale filmfestivalen Berlinale onsdag.

Selv om premieren var tidlig på dagen, var det over 700 filminteresserte i kinosalen i Zoo Palast for å feire den norsk-svenske produksjonen.

Barn og unge

Premieren er en del av det berømte Generation Kplus-programmet for barn og unge. Mesteparten av publikum var rundt samme alder som filmens hovedrolleinnehaver, 11-år gamle Odin Eikre fra Stokmarknes.

Hele skoleklasser fra Berlin hadde kommet med sine lærere for å se Eikre spille ensomme Oskar som forsøkte å finne vennskap.

– Vi er svært glade for å være her, sier regissør Torfinn Iversen.

– Da jeg begynte å skrive manus for fem år siden, hadde jeg aldri trodd at vi skulle komme hit til Zoo Palast.

Vil ro til Amerika

Filmen forteller historien om Oskar, som  må tilbringe sommeren sammen med sin gretne bestefar. Moren har dratt til Amerika for å finne seg en jobb.

Oskar eneste venn er det sosiale utskuddet Levi som bor i skogen og snakker med sin nærsynte ponni.

Sammen bestemmer de seg for å ro til Amerika i en båt og se etter Oskars mamma.

– Håper på mer

Mange barn i publikum ble hørbart fanget inn av Oskar historie, der de fulgte helten med høylytte sukk og jubel.

Skuespiller Odin Eikre ble overveldet av den positive reaksjonen fra publikum.

– Det er veldig hyggelig og moro å være her, sier han.

– Men det er også litt rart å se meg selv på den store skjermen, der hodet mitt plutselig ble fem meter høyt. Likevel håper jeg det vil skje oftere, sier han.

– Hvor er ponnien?

Etter premieren, fikk det unge publikummet lov til å stille spørsmål til filmteamet.

Mer enn 50 barn stilte opp foran mikrofoner i salen – og ønsket å vite alt: Hvordan fikk Odin rollen? Måtte han skulke skolen for å filme? Og hvorfor kom filmteamet til Berlin uten å ha med seg ponnien?

– Alvor

– Du må ta barna på alvor, svarer Iversen sa, på spørsmål fra VOLs utsendte om de spesifikke utfordringene med å produsere barnefilmer. For ham har det vært et sterkt ønske om å ta spille inn en film i Vesterålen.

– Jeg er sterkt bundet til Vesterålen, sier han.

– Jeg har hatt Vesterålen i hodet i hele prosessen, legger han til.

Iversen og resten av temaet slapp ikke ut av den store kinosalen med det første etter premieren. De måtte bli igjen for å skrive autografer til et lykkelig publikum.