Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide inviterte til «Folkets spørretime» på Facebook mandag. Sendingen var i regi av partiet Høyre.

Mange andværinger valgte å melde inn spørsmål før sendingen startet. Men svarene man fikk var få, i hvert fall i selve live-sendingen. At de opprinnelige spørsmålene i tillegg ble slettet, skapte frustrasjon.

– Alle 19 spørsmålene om Andøya ble slettet fra kommentarfeltet ved sendestart, og ingen av dem ble besvart. Jeg har ikke vært frekk i løpet av hele denne udemokratiske Andøy-prosessen, men nå synes jeg virkelig dere bør revurdere deres stillinger. Dette var en direkte flau affære, og ikke verdig en statsminister eller forsvarsminister, skriver Tone Salomonsen på sin Facebook-side.

Dette var bare en av mange kommentarer som haglet på Facebook mandag kveld.

– Tekniske problemer

VOL har derfor spurt Høyre om hvorfor ingen av spørsmålene ble besvart og hvorfor de ble slettet.

Høyres kommunikasjonssjef Rune Alstadsæter skriver i et svar at man fikk tekniske problemer i begynnelsen av sendingen.

– Vi hadde tekniske utfordringer i starten av sendingen – noe som var godt synlig for de som så produksjonen direkte. De tekniske utfordringene gjorde at vi valgte å sette opp en ny direktesending. For å unngå forvirring om hvilke «sending» publikum skulle følge ble den første lenken slettet. Da vi slettet den første sendingen forsvant alt opprinnelig innhold – også kommentarene om Andøya, skriver Alstadsæter.

– Leit

– Vi er selvfølgelig lei oss for at det ble slik – fordi produksjonen ikke står i stil med de kvalitetskrav som vi ønsker på våre sendinger. Jeg gjør likevel oppmerksom på at mange av Andøyaspørsmålene ble postet på nytt, og er synlige i kommentarfeltet, legger han til.

– Mange spørsmål

Alstadsæter avviser at man driver sensur av spørsmål i en slik livesending.

– Det kommer inn flere hundre spørsmål under en Folkets spørretime. Dessverre er det begrenset hvor mange spørsmål vi rekker å svare på i løpet av en sending. Men Høyre svarer ut mange av spørsmålene direkte i kommentarfeltet i etterkant av sendingen, og vi prøver å få svart så mange som mulig av de som ikke fikk sitt spørsmål stilt i direktesendingen, skriver Alstadsæter.

– Vi driver ikke med sensur av spørsmål eller kritiske kommentarer om Andøya. Disse kommentarene står godt synlig i kommentarfeltet, legger han til.

– Har svart om Andøya før

Alstadsæter skriver videre at statsministeren jevnlig stiller opp for å svare på spørsmål fra sine følgere på Facebook, og at hun har svart på spørsmål om Andøya tidligere.

– Hun svarte også denne gangen på spørsmål om hvorfor kampflyene skal samles på Evenes. Vi ser at ulike aksjonsgrupper ønsker å sette fokus på sin sak, men vi prøver å svare ut forskjellige type saker i en slik sendingen. Jeg gjør også oppmerksom på at Høyre svarte på flere av spørsmålene som ble stilt i kommentarfeltet fra folk som er med i aksjonsgruppen «Bevar Andøya flystasjon», skriver Alstadsæter.

Åpne møter

VOl har også spurt Høyre om hvorfor ingen fra regjeringen så langt har stilt opp i åpne møter for å svare på spørsmål om Andøya-vedtaket. Etter å ha fått svaret fra Alstadsæter, ba vi han om å svare på det vi spurte om. Vi fikk samme svar.

– Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har vært på Andøya etter at LTP (langtidsplanen) ble lagt frem. Det samme har statssekretær Øystein Bø og våre stortingsrepresentanter fra Nordland. Også kommunalminister Jan Tore Sanner var på vei til Andøya for litt over en uke siden, men dårlig vær hindret flyet hans å lande, skriver Alstadsæter.