Onsdag slapp Hadsel kommune, Bømyr Eiendom og Norsea Group nyheten om at de oppretter Love Miljøbase. Et offensivt skritt og et åpenbart frieri til regjeringen om å opprette et oljevernsenter på Fiskebøl i Hadsel.

Til tross for den offensive satsingen fra Hadsel, er ikke Jonni Helge Solsvik stresset.

– At Hadsel og andre konkurrerer om et miljøsenter er ikke overraskende. Jeg har registrert at Hadsel med andre aktører har opprettet et selskap og at Hadsel er offensive i sine planer, sier ordføreren.

Som Solsvik tidligere har sagt til VOL, hadde han helst sett at kommunene i Vesterålen snakket om innhold før de begynte å konkurrere om lokalisering for et oljevernsenter.

– Jeg ville helst at man sammen skulle presentert de miljøene som skal skape innholdet i en miljøbase før en konkurrerer om lokalisering. Ved å starte med en lokaliseringsdebatt, starter man i feil ende, sier Solsvik.

Hadsel kommune, Bømyr Eiendom og Norsea Group satser friskt: Starter LoVe Miljøbase på Fiskebøl Bømyr eiendom, Norsea Group og Hadsel kommune starter selskapet Lofoten og Vesterålen Miljøbase. – Andøya har flere plusser

Solsvik mener det er mange kriterier som taler Andøys sak, til tross for den friske satsingen i Vågan og Hadsel.

– Andøy har vi blant annet Andøya Space Center og Andøy Videregående skole med sin miljø- og energilinje. Vi har også et vedtak fra Stortinget som tilsier at Andøy skal få spesiell oppmerksomhet fremover, sier han.

Det sistnevnte er viktig.

– Det står i et vedtak om nedleggelse av Andøya Flystasjon at regjeringen skal sette inn «særlige tiltak» for å kompensere for nedleggelsen. En opprettelse av et oljevernsenter i Andøy er et slikt tiltak, sier Solsvik.

Andøy-orfører Jonni Solsvik: - Eventuelt oljevernsenter ingen innvirkning på omkamp om flystasjonen Jonni Solsvik er ikke redd for at en omkamp om Andøya Flystasjon vil skrinlegges om Andøy blir tildelt et oljevernsenter. Mer enn plikt

Men en opprettelse av et oljevernsenter i Andøy er mer enn et pliktløp fra regjeringen, mener Solsvik.

– Andøy har også infrastrukturen til p klare å fylle et slikt senter med innhold. Bare det at vi har Andøya Test Center med dronekapasitet, noe som vil bli en viktig del av et oljevernsenter, taler Andøys sak. Vi har Andøya Flystasjon med kapasitet og areal, vi har havnemessig infrastruktur for et slikt senter også. Så alt ligger til rette for regjeringen å legge et senter hit, sier Solsvik.

– Føler ansvar for Andøy Finansminister Siv Jensen er klar på at regjeringen skal levere når det gjelder omstillingstiltak for Andøysamfunnet. – Vi skjønner at dette er krevende, sa Jensen. Kommer utredning

I 2015 ble det etablert et midlertidig sekretariat for oljevern-/miljøsentret i Lofoten/Vesterålen. Sekretariatets oppgave var å utrede og utvikle et konsept med forslag til lokalisering, arbeidsoppgaver, organisering og finansiering av sentret.

Sekretariatet leverte en foreløpig rapport 1. juli 2016, og endelig rapport ble sendt til regjeringen 15. februar 2017. Sekretariatets arbeid har skjedd i dialog med Nordland fylkeskommune, andre lokale, regionale og sentrale aktører og myndigheter. Det midlertidige sekretariatet har arbeidssted i Kystverkets lokaler i Kabelvåg.