I september i fjor solgte A. H. Holding datterselskapet Andenes havfiskeselskap AS og dermed tråleren «Andenesfisk I» til Eidsfjord Sjøfarm AS, et datterselskap av Holmøy Holding AS.

Overtakelsen skjedde fra nyttår, og det er etter hvert Holmøy maritime AS som skal administrere tråleren.

– Ryddet opp

– Vi har brukt litt tid på å rydde opp i saker og ting etter salget. Holmøy har bare kjøpt tråleren og kvotene. Det lå også en del andre eiendeler inne i Andenes havfiskeselskap AS, så det har tatt litt tid å overføre dette til andre selskaper, sier Haugen.

– Samtidig var det viktig for oss at Holmøy kjøpte selskapet. Da overtok man også alle avtaler med mannskap og kunder, legger Haugen til.

Tråleren administreres fortsatt fra Andenes, men det blir overført i løpet av året.

– Det er også vi som eier merkenavnet «Andenesfisk». Fortsatt pakkes fisken fra tråleren under dette merket, så Holmøy får lov til å bruke det, sier Haugen.

Andenesfisk AS er for øvrig et datterselskap av A. H. Holding AS og det selskapet som står for driften av konsernet.

– Hva nå?

Partene vil ikke si hvor mye tråleren ble solgt for. Tidsskriftet Norsk Fiskerinæring mente at beløpet var rundt 800 millioner kroner, og at A. H. Holding AS sitter igjen med rundt 500 millioner kroner. Så hva nå?

– Vi skal ikke pensjonere oss og vi skal ikke slakte selskapet, sier Haugen.

– Styret i A. H. Holding har vedtatt at pengene fra salget skal brukes til investeringer i ny virksomhet, fortrinnsvis i Andøy, sier Rydningen.

Kystfiske

– Vi planlegger å gjøre flere ting sammen med Kai Elvan som vi eier Andenes Kystfiske sammen med. Her kan det bli snakk om å kjøpe en ny, brukt båt eller et nybygg. Vi kjøpte også «Fugløybuen» slik at kvota ble værende i Andøy. Vi vil også se på ting som kan tilføre Andøy kvoter, sier Haugen.

De snakker derfor gjerne med fiskere som vil satse.

– Vi kan gå inn og investere sammen med fiskere. Det er en forutsetning fra vår side at den som skal drive båten eier over 50 prosent av selskapet. Ellers kan vi bistå med både regnskap og teknisk gjennom Andenes båtservice, sier Haugen.

Selskapet har allerede gått inn i to nye prosjekter der unge fiskere vil investere i sjarker.

Beholder kvantum

Holmøy er i ferd med å bygge opp et stort anlegg på Holmen ved Sortland. Det er uttrykt frykt for at det vil bety at «Andenesfisk I» vil levere fangstene sine der i stedet for på Andenes.

– Det kan hende, men da kommer det annen båt hit for å levere. Vi skal beholde det samme kvantum fisk, cirka 4.500 tonn. Det var en viktig del av avtalen mellom oss og Holmøy, sier Haugen.

– Andenes havneservice AS som tar i mot fisken vil derfor ha like stor aktivitet som før, sier Rydningen.