– Dette er vi veldig glade for. Vi trenger all den støtte i kan få for å restaurere bygget, sier Margrethe Dahl da VOL tar kontakt for å høre reaksjonen på tilsagnet.

243 prosjekter med søknadsbeløp under 200.000 kroner har nå fått innvilget støtte fra Kulturminnefondet, og arbeidet med å sette i stand disse kulturminnene kan nå starte.

På tre år har søknadsmengden til Kulturminnefondet doblet seg, og innen fristen 1. november 2016 kom det inn 1241 søknader om i alt 340 millioner kroner, fra hele landet. Nesten 100 millioner kroner deles ut til prosjekter i 2017.

Dahl og Ingjer har tatt på seg litt av et oppdrag med å restaurere den gamle skolebygningen som ble ført opp i Trøndelag i 1867 før den ble flyttet til Bjørnskinn få år senere.

– Vi tør ikke tenke helt på hva vi kommer til å ende opp å bruke på bygget, sier Dahl.

Lang historie

Den gamle skolebygningen på Bjørnskinn har en lang historie. Den var like etter flyttingen et prestekammers før den ble skole mot slutten av 1800-tallet.

Rundt 1900 ble bygningen flyttet lenger ned i bygda og holdt på å synke i myra under flyttingen. Til alt hell gikk det bra til slutt da den ble flyttet med hest og tømmerstokker til der den står i dag.

Frem til 1964 fungerte bygget som bygdas skole. Da elevene ble flyttet til Risøyhamn var bygget inntil nylig et traktorverksted og har bært preg av forfall i flere år, frem til Dahl og Ingjer kjøpte det for ett år siden.

Keramikkverksted

Planen deres er å restaurere det til gammel storhet.

– Det er et flott bygg med mye historie. Så vi ønsker å restaurere det så godt vi kan.

Hva er så planene for bygget?

– Vi er litt usikre på hele innholdet, men planlegger et keramikkverksted i alle fall, så får vi se hva det ender opp med.

Tidsskjema og pris aner de ikke.

– Vi har allerede restaurert taket for å unngå mer forfall. Bygget har vært delvis åpnet for å få inn traktorer da det fungerte som verksted, så det er mye som må gjøres. Så pris og tidsskjema vet vi ikke per nå, sier Dahl.

Bygget er det eneste i Vesterålen som har fått tilsagn om midler i år.

Fornøyd

Simen Bjørgen i Kulturminnefondet er fornøyd med tildelingsprosessen.

– Når det er så mange private eiere som vil sette i stand sine kulturminner, er det svært gledelig. De økte bevilgningene fra Stortinget betyr at vi kan hjelpe flere eiere i gang med sine prosjekter, sier en tilfreds Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.

Han vektlegger at Kulturminnefondet har prioritert prosjekter som gir grunnlag for fremtidig bruk svært høyt.

660 saker er nå ferdig behandlet, og 243 har fått innvilget støtte. De prosjektene som har fått midler så langt, er prosjekter med tilskudd under 200.000 kroner. Prosjektene er fra hele landet, men flest i Sør-Trøndelag, Oppland og Aust-Agder.

Kulturminnefondet er Klima- og miljødepartementets viktigste verktøy for bevaring av verneverdige kulturminner, og klima- og miljøminister Vidar Helgesen er glad for midlene som deles ut til private eiere i år.

– Kulturminnefondet gjør en stor og viktig jobb for landets kulturminner. Uten fondet ville Norge vært mye fattigere på verneverdige bygninger. En krone fra kulturminnefondet utløser tre kroner fra private, og mange gjør en imponerende innsats for å stanse forfallet og sette i stand eiendommer. Regjeringen og samarbeidspartiene har styrket bevilgningen til kulturminnefondet vesentlig de seneste årene. Pengene har også bidratt til at mange kan drive næringsvirksomhet i tilknytning til kulturminnene. Dette er offentlig og privat samarbeid på sitt beste, sier Helgesen.

Den siste brukerundersøkelse til Kulturminnefondet viser at fire av fem prosjekt aldri ville blitt gjennomført uten støtten fra Kulturminnefondet. Helgesen mener at langt flere kulturminner blir reddet av frivilligheten, og setter stor pris på motiverte eiere som stiller opp for å redde en del av Norges kulturarv.

De resterende prosjektene behandles i Kulturminnefondets styre i mars, og alle tildelinger for 2017 blir da klare.

Dette er Kulturminnefondet

Kulturminnefondet er et statlig forvaltningsorgan med formål om å styrke arbeidet med, og bevare verneverdige og fredete kulturminner, og er et lavterskeltilbud til private eiere av verneverdige kulturminner.

Kulturminnefondet skal bidra til at et mangfold av kulturminner og kulturmiljøer kan benyttes som grunnlag for framtidig opplevelse, kunnskap, utvikling og verdiskaping. Siden oppstarten i 2003, har Kulturminnefondet delt ut nærmere 500 millioner kroner i tilskudd til bevaring av verneverdige kulturminner i Norge.