Vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, har for alvor satt fokus på miljøet i Oksebåsen. Andøya Space Center og datterselskapet Andøya Test Venter (ATC) ser ut til å bli sentrale brikker i omstillingsarbeidet for Andøy. Rikspolitikerne har valfartet til det norske romsenteret noen kilometer utenfor Andenes.

Men alt handler ikke om dronesenter eller nye prosjekter. Den daglige driften går sin gang, selv om 2017 ikke er det mest aktive året for konsernet.

– 2017 er slags mellomår. Andøya Space Center skal skyte opp flere raketter utover året og ATC har også noe aktivitet i år. 2018 ser derimot ut til å bli det travleste året noensinne, sier Enoksen.

Hybridrakett

Til høsten skal man skyte opp raketten «North Star», som er en ny rakettmotor som utvikles av Nammo. Motoren bruker både fast og flytende drivstoff.

– Dette er en ren teknisk test av motoren. Dersom den blir vellykket, gir det oss nye muligheter, og vi får en mer miljøvennlig rakettmotor, sier Enoksen.

Grand Challenge

Man skal også skyte opp en japansk rakett fra Svalbard mot slutten av året.

– Dette er den første raketten i en kampanje som skal vare til januar 2019 og som er et samarbeid mellom flere land der man skal dele forskningsdata. Kampanjen heter «Grand Challenge». Det skal skytes opp raketter både fra Andøya og Svalbard og vi må gjøre investeringer på Svalbard slik at vi kan skyte opp to raketter samtidig fra Ny Ålesund, sier Enoksen.

ATC

2016 var et travelt år for ATC. Det ble utført våpentester for både det norske, tyske og polske forsvaret. I år blir det litt mindre aktivitet.

– Det skyldes at mange av kundene, særlig de utenlandske, øver annen hvert år. I 2018 blir det igjen like mye aktivitet som i 2016, sier Enoksen.

Droner

I forbindelse med vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, har Stortinget vedtatt at regjeringen skal utrede et dronesenter lagt til Andøya. Hva dette blir er fortsatt uklart, men droner er man allerede i gang med.

– Droner (UAV) ser ut til å ta av for fullt. Dette er en virksomhet vi har bygd opp over mange år. Vi har oppdrag innenfor inspeksjon av kraftlinjer og vi har også filmet inne i en tunnel sørpå under en stor brannøvelse, sier Enoksen.

Om dronesenter sier han følgende:

– De er få plasser det ligger så godt til rette for et slikt sener som her på Andøya. Vi har infrastruktur og vi har havområder som er etablert som testområder, sier han.

– Vekstmuligheter

Når det gjelder nye prosjekter, kan ikke Enoksen gå i detaljer, men sier at man jobber med flere ting.

– Jeg har brukt nesten all tid på disse tingene i år. Det jeg kan si er at vi har betydelige vekstmuligehter dersom vi settes i stand til det, sier han.