Linn Pedersen fra Sortland, Mariell Amélie fra Andøya og Tom Rune Angell-Storö Juliussen (Lødingen) er med i bok og utstilling om Omstilling, et prosjekt som det lille Harstad-forlaget Utenfor Allfarvei AS står bak. Prosjektet handler om menneskets rolle i natur, industri og teknologi. En bok lanseres lørdag.  Samtidig åpner en stor utstilling i Galleri Nord-Norge i Garstad. Der har alle kunstnerne med to bilder.

Satser

Veronica Melå i forlaget satser stort på omstilling – med høykvalitetsbok, utstillinger, forfattermøter, musikere – og en egen versjon av Ted Talk – inspirerende og opplysende foredrag med nye stemmer fra nord.

I ett år har hun jobbet med prosjektet, som er det største hennes lille forlag har tatt på seg.

– Dette prosjektet er en gavepakke til byer i omstilling. «Alle» snakker om omstilling, men hva er det egentlig? Det er gjerne akademikere, næringslivsfolk, politikere og ledere som snakker om, og iverksetter, omstilling. Det handler om økonomi, markedstilpassing, nedskjæring og omstrukturering for å nå profittkrav. Men hvor blir mennesket av? Kan vi påvirke prosessene, eller henger vi bare med? Og hvor blir de av, de som blir «omstilt», spør hun.

Kunstner

Mariell Amélies foto preger omslaget av boka. Det er et selvportrett tatt i trappa ved svømmehallen på Andenes. For fotokunstneren, som i det daglige bor i London, har oppdraget endret mening underveis. Hun ble kontaktet i fjor sommer, og gjorde fotograferingen unna da. Siden den gang er Andøy kommet inn i en omstillingsmodus selv etter at Stortinget vedtok Langtidsplanen for Forsvaret.

-Jeg har med to bildeserier i boka. En serie med selvportrett, og en serie der jeg har fokusert på naturen. Bildeserien fra naturen er fotografert på en liten holme på Toften, hvor jeg vokste opp. Det er min favorittplass. Jeg bruker veldig mye tid å se på naturen, og går til holmen når det er fjæra sjø. Da får man sett sykt mye av det som skjer under havoverflaten.  Jeg har tatt nærbilder av alger. De er min måte å vise den kunsten som naturen selv lager, sier hun.

Amélie synes det er fint at kunstnere ser på begrepet Omstilling. Kanskje kan kunsten vekke interesse for omstilling hos nye grupper?

Omstilling

Andøy er i omstilling. Forleden ble det holdt et stort næringslivsmøte. Der fokuserte møtedeltakerne på natur, sjømat og turistnæringen. Det likte fotokunstneren.

– Naturen i Andøy er helt unik. Vi har masse skjulte skatter, som ikke er så lett å se, men som man ser hvis man ser ekstra godt etter, sier Mariell Amélie.

Lørdag deltar hun på åpningen av kunstutstillingen.

-Hva med egen omstilling. Flytte hjem til Andenes etter syv år i London?

-Jeg har veldig lyst å bo på «Ainnes» og i London 50-50. Jeg har prosjekter i bakhodet, som kan «rettferdiggjøre» at jeg bruker tid på Andenes. Sånn som det er nå er jeg ikke hjemme så lenge av gangen, og det tar et par uker å komme inn i «modus». Jeg er frilanser og kan bruke tiden til det jeg vil, sier fotografen som omtaler som besøk hjemme som en «nordnorsk pause».