Sist fredag møtte en delegasjon fra Andøy og Nordland fylkeskommune statsråden i Oslo. I tillegg deltok flere statssekretærer fra andre departementer i møtet.

VOL har bedt Sanner kommentere møtet, og i kommentarene fremkommer det at han ikke har noen formening om hva Stortingets merknad om «ekstraordinær statlig innsats» for Andøy betyr.

Da Stortinget vedtok å legge ned Andøya flystasjon var man klar på Andøy hardt rammet av vedtaket og man pekte på det måtte settes inn omstillingstiltak, og det er i den forbindelse at Stortinget slår fast at det må til en «ekstraordinær statlig innsats».

– Det var et konstruktivt møte. Kommunen er klar på sine prioriteringer, og det virker på meg som de er godt i gang med arbeidet med å planlegge omstilling og nye arbeidsplasser skriver Sanner i en epost til VOL om selve møtet.

– Umulig å gi noe svar

– Hva legger statsråden i Stortingets merknad om «ekstraordinær statlig innsats»?

– Kommunen sa i møtet at de jobber med en søknad om ekstraordinær statlig støtte som de regner med å sende departementet før påske. Det er derfor umulig for meg å gi noe svar på utfallet på en søknad som vi ikke har mottatt. Flere departement jobber nå sammen for å kunne bidra på en positiv måte, skriver Sanner.

Solsvik reagerer

Han venter med andre ord på at Andøy kommune selv skal avklare hva Stortinget mener med sin merknad. Det får ordfører Jonni Solsvik til å reagere.

– Den ekstraordinære innsatsen er det staten selv skal gjøre av tiltak. Det har ingen ting med kommunens omstillingssøknad å gjøre. Det mener jeg vi også var enige om i møtet, sier Solsvik.

Avklares til våren

Etter Stortingets vedtak blir Andøya flystasjon lagt ned en gang etter 2020. Solsvik har sagt at staten snart må levere når det gjelder omstillingsarbeidet, og at man ikke har så god tid som man tror.

–  Ordfører Jonni Solsvik sa til vol.no før helga at tiden er i ferd med å renne og at det må komme avklaringer når det gjelder omstillingsarbeidet før revidert nasjonalbudsjett. Har statsråden noen kommentarer til det?

– Kommunen har fått 5 millioner kroner til å starte opp omstillingsarbeidet. Kommunen uttrykte på møtet jeg hadde med dem 24. februar tilfredshet med dette, og mente at dette var et viktig bidrag til kunne starte opp omstillingsarbeidet. Jeg har varslet kommunen at vi tar sikte på å komme tilbake i løpet av våren med rammene for det langsiktige omstillingsarbeidet, svarer Sanner.