Næringsstyret i Andøy hadde møte mandag. En av sakene som ble behandlet var overføring av 1 million kroner fra stønadslån for landbruk til stønadslån for fiskebåter.

Brukt for mye

Næringssjef Brita Erlandsen opplyste til næringsstyret at man har bevilget 718.244 kroner mer til fiskebåtlån enn det man har penger til.

Samtidig står det inne 4,1 millioner kroner på låneordningen for landbruk.

– 100 millioner

Stønadslånordningen til Andøy kommune har i stor grad vært brukt for å skaffe fiskerne egenkapital, og har dermed bidratt til å sikre muligheter for lån i banker ved båt- eller kvotekjøp.

– Vi har lånt ut 13,6 millioner kroner gjennom stønadslånsordningen. Dette er risikokapital, og det har utløst minst 100 millioner kroner i ekstern finansiering. Andøy kommune har bidratt sterkt for å sikre kvoterettighert til kommunen. Det har vært klokt å låne ut disse pengene, sa Knut Nordmo (Sp), som er leder av næringsstyret og varaordfører i Andøy.

– Ordningen har vært helt avgjørende for mange av de båtene som er igjen i Andøy, sa Eirik Norvoll.

– Dette er rett måte å gjøre det på, men man må også kunne gjøre det motsatt dersom det en gang blir behov for mer til landbrukslån, sa Odd Roger Enoksen.

Nordmo viste til de fire millionene som står på landbrukskontoen, og sa at man på ingen måte tømmer kontoen.

– Det kommer en del søknader innenfor landbruk etter hvert, men det er en helt annen dynamikk i dette med fiskebåter og kvoter, sa Nordmo.