Kommunestyret i Andøy skal mandag avgi en uttalelse om Eidsen-tvalgets innstilling.

Utvalget la frem sin innstilling mot slutten av fjoråret. Utvalget foreslår et helt nytt kvotesystem for fiskeflåten. Utvalget vil for eksempel ha en større andel garanterte fartøykvoter og at det skal være mulig å leie ut kvoter mellom fartøy.

Fiskeriutvalget i Andøy avga denne uken sin uttalelse om saken. Ordfører Jonni Solsvik arbeider nå med et forslag som skal legges fram for kommunestyret mandag.

– Privatisering av fisken

Fiskeriutalget i Andøy mener at innstillingen fra Eidsen-utvalget bør legges i skuffen, men er positiv til noen forslag.

– Noen av forslagene har sin berettigelse og kan være positive for næringen. Vi mener imidlertid at utredningen er svak i forhold til gjeldende fiskerilovgivning og i henhold til de unntak som er nedfelt i EØS-avtalen, heter det i uttalelsen fra utvalget, som mener at Eidsen-utvalget har vært opptatt av å lage et kvotesystem for et relativt fåtall aktører som tilhører stor-og flerbåtrederi.

– Den tar ikke hensyn til de utfordringer man ser utvikle seg i samfunn der fiskeri er en viktig næring.  Dette gjelder også industrien og blant fartøyene i gruppene under 15 meter, skriver utvalget, som mener at Eidesen-utvalget legger opp til privatisering av fisken.

– Utvalget innstiller på omgjøring fra kvoterettigheter som er regulert av deltagerlovens bestemmelser til privat eide rettigheter. Det vil si privatisering i form av evigvarende fisketillatelser, mener fiskeriutvalget.

Ressursrente

Eidsen-utvalget mener at endringene i kvotesystemet skal kompenseres til samfunnet med innføring av ei ressurs-rente. Fiskeriutvalget mener dette vil bli vanskelig å kreve inn.

Man mener videre at mulighetene til å leie ut kvoter vil være vanskelig å kontrollere.

Fiskeriutvalget i Andøy mener videre at Eidesen-utvalget åpner for større fiskefarøy med store redskaper, som både vil ødelegge fauna og koraller.

Miljøpolitikk

– Utvalgets innstilling vil medføre større Co2 utslipp ved større fartøy og det samsvarer ikke med norsk klimapolitikk og at fiskerinæringen skal være en del av det grønne skiftet, mener utvalget.

Fiskeriutvalget i Andøy frykter også at Eidsens-utvalgets innstilling vil åpne for at alle EU-borgere vil få muligheten til å kjøpe norske fiskekvoter.

– På dette grunnlaget bør innstillingen fra Eidesen-utvalget henlegges, men det er noen forslag som kan viderføres, konkluderer utvalget.

Dette vil de beholde

Fiskeriutvalget i Andøy mener at følgende forslag fra Eidsen-utvalget kan beholdes:

• Innføring av en standard gjennomgående definisjon av en individuell kvotefaktor som promille av en totalkvote.

• Innføring av individuell kvote etter faktisk fartøylengde, til erstatning for dagens hjemmelslengde

• Forbud mot overføring av kvoter mellom fartøy over lengdestørrelsene 11 og 15 meter.

• Kvotene for trål slås sammen til en gruppe. Havfiskefartøyer over 21,35 meter (70 fot) som fisker med snurrevadbåt og maskinell line bør også slås sammen til gruppe og henvises til fiske etter de samme reglene som fortrålere utenfor 4 nautiske mil. (tilleggspunkt kommet fram i gruppen).

Kvotebank og gratis grunnkvote

Utvalget mener videre at følgende innspill bør vurderes:

• En offentlig kvotebank som forvalter utfasede strukturkvoter og eventuelt leveringspliktige kvoter fra trålere som ikke oppfyller leveringsbetingelsene.

• Forbud mot overføring av kvoter også over 21 meter.

• Gratis grunnkvoter til de som oppfyller deltagerlovens bestemmelser og ressursrenter på innleide, eller ekstrakvoter som man kan få gjennom den offentlige kvotebanken.

• Forbud mot at utenlandske statsborgere har majoritetsrettigheter til å høste av en nasjonal begrenset ressurs og kvoter.