Sentralstyret i Arbeiderpartiet la i januar fram forslag til et kompromiss om olje- og gassvirkosmhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget lyder blant annet:

• Sette i gang en konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i Nordland 6

• Avvente ny kunnskap om områdene i Nordland 7 og Troms 2 i forbindelse med revidering av forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten og Barentshavet. En eventuell konsekvensutredning i Nordland 7 og Troms 2 vil ikke bli satt i gang i stortingsperioden 2017 til 2021.

Kritikk

Nordland VI er et havområde som ligger sørvest for Lofoten. Nordlan VII er områdene rett utenfor Lofoten og Vesterålen, mens Troms 2 ligger utenfor Senja.

Forslaget fikk raskt kritikk, sa leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær. Miljøpartiet De Grønne kalte forslaget «hjelpeløst», mens Høyre mener Arbeiderpartiet med forslaget snur ryggen til oljebransjen.

Kritikken til tross, Arbeiderpartiet ser ut til å gå inn for forslaget når partiet har landsmøte 20. til 23. april.

Avisen Kyst og Fjord har spurt samtlige av partiets delegater fra Nord-Norge om holdningen til kompromisset. Et flertall går inn for det.

Finnmark

Fra Finnmark reiser ni delegater. er det minst sju som støtter forslaget. En er usikker, mens AUFs delegat går mot.

Troms

I Troms er bildet mer nyansert. Fem av 12 delegater er for forslaget, flere er i tenkeboksen, mens tre er mot.

Norvoll er for

Fra Nordland er det andværingen Tomas Norvoll som leder delegasjonen på 17.

– Jeg støtter kompromissforslaget. Dersom et slikt vedtak blir satt ut i livet, går vi veldig forsiktig fram, sier Norvoll til Kyst og Fjord.

I delegasjonen fra Nordland er det to andre vesterålinger med.

Inga er mot

Arild Inga støtter ikke kompromisset. Han stiller også til valg til Sametinget.

– Der har vi sagt at om det blir konflikt mellom fiskeri og olje, så skal fiskeriene vernes. Jeg tolker det sånn at vi har en slik konflikt, og da mener jeg at vi ikke konsekvensutreder, sier Inga.

Siv Dagny Aasvik fra Hadsel er den tredje delegaten fra Vesterålen. Hun er heller ikke fornøyd med kompromisset, men av helt andre grunner.

– Jeg skulle helst sagt ja til konsekvensutredning av alle områder, men støtter kompromisset, sier hun til Kyst og Fjord.

Flertall

Trolig vil 14 av 17 delegater fra Nordland støtte kompromissforslaget. Dermed vil trolig 26 av 38 delegater fra Nord-Norge støtte kompromissforslaget.

Senterpartiet sier nei

Dersom Ap havner i regjering etter høstens valg, vil det trolig skje med Senterpartiet som regjeringspartner.

Sp har nettopp avholdt sitt landsmøte. Der sa partiet nei til olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dersom Ap går inn for å åpne Nordland VI, er de to partiene uenige om denne saken.