Arbeiderpartiet sørget for at regjeringen fikk flertall for forslaget om langtidsplan for Forsvaret.

Vedtaket innebærer at Andøya flystasjon skal legges ned en gang mellom 2020 og 2025.

– Andøya-basen har vært diskutert i forhandlingene, men det var ikke mulig å gjøre om på innenfor de økonomiske rammene i planen basert på militærfaglige råd, skriver partiet på sine nettsider om langtidsplanen.

Avviste omkamp

Da partileder Jonas Gahr Støre besøkte Andøy i januar i år, avviste han omkamp om Andøya flystasjon.

– Om vi kommer i regjering med Senterpartiet, blir det vår oppgave å gjennomføre langtidsplanen for Forsvaret, sa Jonas Gahr Støre (Ap).

Partiprogram

Heller ikke i forslaget til partiprogram, viser Ap vilje til å snu eller tenke seg om.

– Arbeiderpartiet vil ivareta Andøy-samfunnet gjennom blant annet omstillingsmidler, statlige investeringer i infrastruktur og sikring av videre drift for Andøya Space Center/Andøya Test Center, heter det i forslaget til partiprogram.

Eventuell usikkerhet om beslutningsgrunnlag nevnes ikke med et ord.

Snur om Bardufoss

Ap er imidlertid villig til å snu når det gjelder Hærens helikoptre på Bardufoss.

Etter at Stortinget vedtok langtidsplanen, var det full forvirring om hva man egentlig hadde vedtatt om helikopterbasen på Bardufoss.

Etter hvert ble det klart, at Stortingets vedtak innebar flytting av Hærens helikoptere til Rygge.

I forslaget til partiprogram presiserer Ap at det forstatt skal være helikoptere på Bardufoss.

– Arbeiderpartiet vil vie særlig oppmerksomhet til utviklingen av en moderne, slagkraftig og mobil landmakt - inkludert helikopterstøtte for Hæren basert på Bardufoss - med evne til egenbeskyttelse og kapasitet til å håndtere både tradisjonelle og nye trusler, heter det i forslaget til partiprogram.

Troms-forslag

Det er også kommet inn mange forslag fra partilag i Troms om at Bardufoss fortsatt skal være hovedbase for Forsvarets helikoptere.

Det er ikke kommet inn noen forslag om å endre vedtaket om Andøya flystasjon.

Beslutningsgrunnlaget

Da Stortinget behandlet langtidsplanen sa man følgende om tallgrunnlaget for planen.

«Komiteen forholder seg til tallmaterialet presentert i proposisjonen og legger videre til grunn at regjeringen løpende arbeider med kvalitetssikring av kostnader knyttet til gjennomføringen av langtidsplanen, og at Stortinget blir holdt informert om ny informasjon som endrer forutsetningene for Stortingets beslutninger.»

Ordfører Jonni Solsvik stoler på at Arbeiderpartiet følger denne merknaden, også om de skulle komme i regjering etter høstens valg.

– Tror fortsatt på Ap

– Det er allerede kommet frem forhold som viser brist i forutsetningene. Da regner jeg med at også Arbeiderpartiet er villig til å se på dette på nytt. Blant annet det Storinget har vedtatt når det gjelder Andøya Space Center og Andøya Test Center kommer til å koste mye mer enn det Stortinget har forutsatt, sier Solsvik.

Sp kan få forsvarsministeren

Dersom Arbeiderpartiet og Senterpartiet vinner høstens stortingsvalg, og går sammen i regjering, har Sp signalisert at partiet vil ha forsvarsministeren.

Sp har samtidig vært klar på at partiet er mot å legge ned Andøya flystasjon.

– Senterpartiet har gitt sterke signaler om hva partiet mener om beslutningsgrunnlaget og at Andøya flystasjon er et tema som er viktig for partiet, sier Solsvik.