Det var i et regionalt planforum-møte i februar at base-etableringen på Evenes stod på dagsorden. Forsvarsbygg, Asplan Viak, Fylkesmannen i Troms, Troms fylkeskommune, Statens vegvesen, Sametinget, Husbanken, Mattilsynet og Tranøy kommune deltok. NVE, Kystverket og Statsbygg meldte forfall. Evenes-basen var sak to på dagsorden, under overskriften «Forsvarsbygg – reguleringsplan for nye Evenes flystasjon»:

«Cato Johansen fra Forsvarsbygg presenterte planene for Evenes flystasjon. Det skal gjennomføres tiltak på Evenes flystasjon for å oppfylle stortingsvedtakene om lokalisering av Quick Response Alert (QRA) for F-35 kampfly og relokalisering av Maritime Patrol Aircrafts (MPA) fra Andøya, samt andre tilhørende funksjoner. Tiltakene er av en størrelse som vil medføre vesentlig endring av dagens situasjon. Endelig avgrensing av området avhenger av vurderingene som gjøres gjennom mulighets- og alternativstudiene som gjennomføres i løpet av våren og høsten 2017. Dagens arealer er regulert gjennom en reguleringsplan fra 1992. Investeringer på 5-10 milliarder.»

Videre berørte man utfordringer som miljøforurensning og arealbehov:

– Pågående planarbeid: E10 Hålogalandsveien. Adkomstløsning tatt ut etter påtrykk fra Forsvarsbygg, Avinor og Evenes. Det er behov for å utrede alternativer mer grundig. Parsell 15 er derfor tatt ut.

– Natur: Naturreservater, utvalgte naturtyper og RAMSAR. Forsøker å unngå disse, men selv om man lykkes med dette vil det kunne være konsekvenser utenfor planområdet som må utredes. Reindrift: Enda usikkert hvor store utfordringene er. Støy: Det er laget et midlertidig støysonekart, men dette skal revideres.

I diskusjonen ble det reist spørsmål om det blir et «forsvars-boligfelt» for å løse boligsituasjonen? Svaret var:

– Det er oppe til vurdering i Forsvaret. Ligger ikke inne i oppdraget å planlegge dette. Tendensen generelt er at man beveger seg vekk fra denne tankegangen, heter det.

Like fullt står det altså at Forsvaret vurderer dette. Det vil i så fall bli enda et kostnadsdrivende element ved Evenes-basen. Ordfører Jonni Solsvik finner kostnadsanslaget i referatet interessant.

– Overrasket er jeg ikke. Vi har hele tiden ment at kostnadsanslaget på 3,5 milliarder for Evenes-basen er for lavt. Hvis beregninger internt i Forsvaret tilsier at kostnadene vil bli på 5-10 milliarder, så er det med andre ord andre som deler vårt syn.

– Det er et helt annet tall enn det Stortinget ble informert om før de besluttet å gå inn for Evenes-basen. Det er i så fall et tema i seg selv. Pengebruken er et annet. Bruken av fellesskapets ressurser skal være ansvarlig og fornuftig. Her kan det også slå sprekker. Stadig mer indikerer det, sier Solsvik.

I Forsvarsdepartementet avviser man at tallene det refereres til i møtereferatet er riktige.

– Våre tall er riktige. LTP har 3,5 milliarder i seg. Så tilkommer det merkostnader til inventar og fornyelsestiltak. Forsvarsbygg opererer derfor med 4,2 milliarder. I referatet har plangruppa i Troms misforstått et tall Forsvarsbygg oppga, som var kostnad for Ørland. Det er formidlet til dem og referatet korrigeres, opplyser underdirektør Ann Kristin Salbuvik.

I et korrigert referat står det nå at investeringene vil være på cirka 4 milliarder kroner.