Det kan bli stor aktivitet på Kvalnes på Andøya dersom det både blir etablert anlegg for landbasert oppdrett av laks og ørrett og dyrking av havsalat.

Næringsrikt vann

– Arctic Seaweed – Aluwini ønsker å søke om konsesjon på nevnt lokalitet på grunn av av tilgang til dypt atlantisk dypvann brakt opp av Golfstrømmen. Dette sjøvannet er både temperert og næringsrikt. Disse faktorene gjør at den aktuelle lokaliteten muligens er landets mest egnede og produktive lokalitet for algeproduksjon, heter det i søknaden.

Samarbeid med lakseoppdrett

VOL har fra før omtalt konsesjonssøknaden fra Andfjord AS som vil starte med oppdrett av 10.000 tonn laks og ørret i landbaserte tanker.

De to bedriftene har tenkt å samarbeide nært.

– Arctic Seaweed har i tillegg et samarbeid med Andfjord AS som planlegger å bygge et landbasert lakseoppdretsanlegg like i nærheten. Arctic Seaweed – Aluwini vil bruke spillvannet fra lakseoppdretsanlegget. Dette vil ha en rensende effekt på spillvannet og det vil også fungere som gjødsel for algene. Av praktiske årsaker ønsker derfor Arctic Seaweed å bygge dyrkningsanlegget like nedenfor lakseoppdretsanlegget, heter det i konsesjonssøknaden.

Gullkista

Det man ønsker å etablere er at oppdrettsareal på 90 ganger 40 meter eller 3.600 kvadratmeter.

Anlegget skal etableres på et område som kalles Gullkista på Kvalnes på østsiden av Andøya.

– Det første året er planen å bygge et pilotanlegg på 50 kvadratmeter, heter det i søknaden.

Tre arter

Det søkes i utgangspunktet om oppdrett av tre plantearter: Havsaalt, Søl og Remtang.

Det søkes også om å ha strandsnegler, sekkedyr, slangestjerne og sjøanemone i anlegget.

– Grunnen til at Arctic Seaweed – Aluwini også har søkt konsesjon for å ha strandsnegler, slangestjerner, sekkedyr og sjøanemoner er for å danne et godt økosystem i oppdrettskarene. Disse artene vil rense og hindre kiselalger/ diatomeer i å begro karene. Sjøanemone kan virke som indikator på om vannmiljøet er bra eller dårlig, med at den lukker seg når sjøvannet blir for næringsrikt, skriver selskapet i en epost til Nærings- og fiskeridepartementet.

De tre planteartene man ønsker å drive oppdrett av, er arter som naturlig finnes i området.

Arbeidsplasser

I sin søknad skriver Andfjord AS at oppdrettsanlegget for laks og ørret kan gi 14 til 17 arbeidsplasser.

I en tidligere artikkel på VOL har de to bedriftene anslått at det totalt kan bli 20 nye arbeidsplasser på Kvalnes.