12 skippere og fiskere fra Andøy har sammen med Leif Kvivesen og Trond Alsos fra Andenes fiskemottak vært på bacalao-tur til Portugal.

– Dette er føste gang vi har invitert også fiskere til anlegget her i Portugal. Før har vi hatt skippere og folk fra Norges råfisklag her, sier Conçalo Guedes Vaz, som er produksjonssjef hos Rui Costa e Sousa & Irmäo, SA i Aveiro.

Les også: – Vil utvide på Andenes

Omvisning

Mandag fikk delegasjonen fra Andøy omvisning på et topp moderne anlegg i Aveiro, der man salter, fryser, tiner, tørker, kutter og pakker mellom 150 og 200 forskjellige torskeprodukter. I hovedsak selges dette i Portugal og Brasil, men bedriften eksporterer til 35 land og satser nå på et nytt marked i USA.

Fiskerne fikk også møte portugisiske fiskere og torskeelskere som har en egen klubb for å nyte delikatessen fra nord.

– Bevisstgjøring

– Årsaken til at vi tok denne turen, er at vi vil bevisstgjøre fiskerne på kvalitet. Derfor ønske vi også å ta med mannskapet, og ikke bare skipperne. Jeg tror de er tilfreds med det de har opplevd, og jeg tror vi har oppnådd det vi ønsket, sier Leif Kvivesen i Andenes fiskemottak.

– Imponert

– Det har vært en bra tur og vi er imponert over det vi har fått se her nede, sier fisker Knut Johannessen.

– De har fortalt hva de forventer av råstoffet vi leverer. Det har er interresant å se hva de bruker fisken til og hvordan de behandler den. Det er også imponerende å se hvordan de tenker kvalitet her, sier skipper Kai Elvan.

Fiskerne fra Andøy fant også igjen en del av fisken de selv har fanget. Den fisken de fikk se ble sendt fersk til Portugal i vinter, for å bli saltet der og etter hvert tørket til klippfisk. Det tar rundt åtte måneder fra fisken fanges til den forlater anlegget i Portugal som et ferdig og gryteklart produkt.

– Verdens beste

Og sjefen sjøl, Rui Costa E Sousa gir andøyfiskerne og anlegget på Andenes i høyeste grad godkjent karakter for jobben de gjør.

– Vi får verdens beste kvalitet fra Andenes, sier han.

Norges Råfisklag har gitt støtte til turen andøyfiskerne har hatt til Portugal. Støtten fra råfisklaget gjorde at også VOL kunne bli med til Portugal.