- Med så fersk som jordbruksmeldinga var, er jeg litt skuffa over at de klarte å legge inn mer enn dette, sier Ståle Nordmo til VOL.

Andværingen er leder i Nordland Bondelag og hadde forventet mer å rutte med da Staten la frem tilbudet til bøndene i jordbruksoppgjøret.  Statens tilbud til bøndene i jordbruksoppgjøret var en milliard kroner lavere enn kravet fra bondeorganisasjonene, men høyere enn foregående år.

Tilbudet har en totalramme på 410 millioner kroner, noe som er mer enn sluttresultatet som Bondelaget aksepterte i fjor, men langt unna årets krav på 1,4 milliard.

Øker forskjellene

Landbruksorganisasjonene har krevd kr 16 700,- i inntektsøkning pr årsverk og tilbys nå ca 9 000,- av Staten. Dette fører til at gapet til andre grupper øker, i stedet for at det reduseres slik Stortinget har forutsatt. Nordmo mener at regjeringa ikke følger opp Stortingets målsetting om å redusere inntektsforskjellene mellom landbruket og andre grupper.

- I jordbruksmeldinga sto det at mellomstore bruk skulle prioriteres, for å få inntektsøkning. Vi har fått et tilbud som er på 9.000 kroner. Inntektsøkningen er ikke god nok. Andre arbeidsgrupper har fått 16.7000 kroner, noe som heller ikke er bra nok når jordbruksmeldinga faktisk sier at inntektsgapet skal tettes. Slik det er nå blir ikke gapet tettet, men di stedet så øker det fordi bønder har lavere inntekt. Regjeringa legger opp til at landbruket skal hente ut mer av inntektene i markedet, samtidig som de tar fra oss mulighetene til å sikre markedet for landbruksvarer, sier Nordmo til VOL.

-Ikke godt utgangspunkt

Tross skuffelsen er Nordmo fattet og understreker at nå skal forhandlingsutvalget se på forslaget.

- Dette tilbudet tar verken landbruk eller Stortinget på alvor. Det er ialle fall ikke et godt utgangspunkt for forhandling, slår han fast.